Michael J. Fox otvoreno
0

'Parkinsonova bolest je kao nemirno dijete'

Sarajevo-x.com
Michael J.Fox sa suprugom
Michael J.Fox sa suprugom
Nekad poznati glumac Michael J. Fox je prilikom nedavnog gostovanja u emisiji 'Oprah show' otvoreno pričao o svojoj dugogodišnjoj borbi s Parkinsovom bolešću.

Michael J. Fox, američki glumac koji je još kao tridesetogodišnjak saznao da boluje od opake Parkinsonove bolesti, u emisiji Oprah Winfrey je priznao da ga dugotrajna borba s bolešću još nije iscrpila, te da pokušava svim silama da se odupre uznapredovaloj bolesti.

'Strpljenje je najbolji način da se borite s bolešću. Zamislite da imate nestašno četverogodišnje dijete koje vam se stalno penje po ramenima i glavi, a vi pokušavate da ga smirite i natjerate da sjedne. Eto, takva je Parkinsonova bolest. Jedino sad što treba je da se fokusirate na pravu metodu kojom ćete bolest pokušati smiriti', počeo je glumac svoju dirljivu priču.

'Ja sam otac, ja sam suprug, ja sam aktivista, ja sam pisac i vječni učenik. Bolest jeste jedan dio mog života, ali ne i cijeli život.'

Glumac kojem je Parkinsonova bolest dijagnosticirana prije skoro 18 godina strastveni je klizač, a na pitanje kako se uspijeva baviti klizanjem, Michael odgovara:

'Lako. Lakše kližem nego što hodam.'

Michael J. Fox rođen je 1961. godine u Edmontonu, u Kanadi. Svjetsku slavu stekao je kao dječji glumac u seriji 'Porodične veze', a zatim i kao glavni glumac u filmu Roberta Zemeckisa, 'Povratak u budućnost'. Kasnije je glumio u ozbiljnijim filmovima, a njegova zadnja uloga bila je u popularnoj seriji 'Spin City'.

Oženjen je s Tracy Pollan i imaju četvero djece.

Krajem 1999. Fox je objavio da od 1991. godine boluje od Parkinsonove bolesti te da je bio i na operaciji mozga kako bi ublažio podrhtavanje dijelova tijela (koja je jedan od simptoma te bolesti).

Unatoč velikom uspjehu serije Spin City Fox je početkom 2000. godine objavio kako napušta seriju kako bi više vremena posvetio porodici i koncentrirao se na skupljanje novca i širenje saznanja o Parkinsonovoj bolesti.

Iz tog razloga glumac je 2000. osnovao fondaciju 'Michael J. Fox Foundation for Parkinson's Research', i autor je dvije knjige o ovoj bolesti.