Britanski muzej u Londonu
0

Otkrivena zlatna statua Kate Moss

Sarajevo-x.com
50 kg teška statua britanske manekenke, Kate Moss, od čistog zlata, otkrivena je u Britanskom muzeju u Londonu. Skulptura pod naslovom "Sirena" djelo je umjetnika Marca Quinna, te je dio izložbe skulptura "Statuephilia", prenose britanski mediji u četvrtak.

Za 'zlatnu' Kate Moss vjeruje se da je najveća zlatna statua stvorena još od vremena drevnog Egipta, a zvaničnici muzeja opisuju je kao "Afroditu naših vremena".

Fascinantno umjetničko djelo, vrijedno više od dva miliona dolara, smješteno je u galeriji Nereid Britanskog muzeja, pored statua poznatih grčkih ljepotica.

"Mislio sam da bih za svoju sljedeću skulpturu mogao odabrati osobu koja je dočarava idealnu ljepotu jednog trenutka. Tome čak ni Kate Moss nije dorasla", izjavio je umjetnik čije je najpoznatije djelo "Alison Lapper Pregnant".

Na izložbi "Statuephilia" u kulturnom i muzeju ljudske historije u Londonu svoja djela javnosti će predstaviti i Damien Hirst, predstavnik Pokreta mladih britanskih umjetnika, i Antony Gormley, britanski skulptor koji će predstaviti svoje djelo "Angel of the North".

Izložba skulptura savremene umjetnosti u Britanskom muzeju bit će za javnost otvorena u subotu 4. oktobra 2008. godine, te će se djela moći pogledati do 25. januara 2009. godine.