Odluka Američke filmske akademije
0

Oprah dobija počasnog Oscara za humanitarni rad

Sarajevo-x.com
Oprah Winfrey
Oprah Winfrey
Američka filmska akademija saopštila je da će počasnog Oscara za humanitarni rad dobiti televizijska zvijezda Oprah Winfrey.

Pored nje, ovo prestižno priznanje će biti dodijeljeno glumcu Jamesu Earlu Jonesu i šminkeru Dicku Smithu.

Oprah, kojoj pripada titula najpopularnije voditeljice na svijetu, bila je nominirana za prestižnu nagradu Američke filmske akademije prije 26. godina, za ulogu u kultnom filmu Stevena Spielberga "Boja purpura".

Iako se tokom godina pojavljivala u nekoliko ostvarenja, Winfrey ipak neće biti nagrađena za svoj rad na filmskom platnu. Ona će dobiti nagradu "Jean Hersholt" za humanitarni rad, koji je doprinio razvoju filmske industrije. Popularna voditeljica osnovala je fondaciju sa vlastitim imenom i Akademiju za devojke u Južnoj Africi.

Jones i Smith će dobiti počasne Oscare za karijeru.

James Earl Jones (80) u karijeri je snimio više od 50 filmova. Glumac, koji je posudio glas Darthu Vaderu u "Ratovima zvijezda", nominiran je za Oscara 1971, za film "Velika bijela nada". Glumio je i u filmovima "Polje snova" i "Lov na Crveni oktobar".

Dick Smit je već dobio Oscara 1984, za rad na filmu "Amadeus". Poznat kao "otac šminke", radio je i na filmovima "Kum", "Istjerivač đavola" i "Taksista".