Švicarska
0

Odbijeno puštanje Polanskog uz kauciju

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Vlasti Švicarske odbile su zahtjev režisera Romana Polanskog da bude pušten uz plaćanje kaucije, nakon što je u septembru uhapšen na zahtjev SAD jer je 1977. godine imao seksualni odnos sa 13-godišnjom djevojčicom.

"Smatramo da i dalje postoji veoma veliki rizik od njegovog bjekstva i da puštanje uz kauciju ili druge mjere poslije njegovog oslobađanja ne mogu da garantuju da bi Polanski bio prisutan zbog procedure izručenja", izjavio je portparol Ministarstva pravdeFolco Galli.

    Sedamdesetšestogodišnji dobitnik Oskara, koji posjeduje dvojno francusko i poljsko državljanstvo, uhapšen je na zahtjev SAD kada je 26. septembra doputovao u Švicarsku kako bi na filmskom festivalu primio nagradu za životno djelo.

    U sudskim spisima objavljenim prošle sedmice navodi se da je Polanski 1993. godine pristao da plati djevojčici najmanje 500.000 dolara odštete u okviru građanskog poravnanja, ali potom nije ispunio odredbe sporazuma.

    Vlasti Los Angelesa smatraju da je on osuđeni prestupnik i bjegunac, a švicarski zvaničnici kažu da je međunarodni nalog za njegovo hapšenje objavljen 2005. godine.

    Američke vlasti stavljaju na teret Polanskom da je tokom snimanja manekenki 1977. godine maloljetnici davao šampanjac i komad pilule "Quaalude" i potom je silovao. Optužen je u šest tačaka, uključujući zlostavljanje djeteta i sodomiju.