Malavi
0

Odbijen Madonnin zahtjev za usvajanje

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Malavijski sud odbio je Madonnin zahtjev za usvajanje trogodišnje djevojčice Chifundo Mercy Jones. Advokat slavne muzičarke uložit će žalbu na ovu presudu.

Iako se pop diva nadala da će njen proces usvajanja drugog djeteta, trogodišnje Mercy iz siromašne afričke zemlje Malavi, biti veoma brzo okončan, njene nade su raspršene nakon što je sud ove zemlje odbio njen zahtjev.

Prema pisanju američkih medija Madonnin zahtjev je odbijen jer nije ispunila zakonsku obavezu prema kojoj svaka osoba koja želi posvojiti dijete iz Malavija mora provesti između 18 i 24 mjeseci u toj zemlji.

"Madonna je u Malavi došla prošlog vikenda, a naš zakon nalaže da u zemlji mora biti najmanje 18 mjeseci kako bi mogla posvojiti dijete", kazao je sudac Esme Chombo, dodajući da iznimke neće biti ni kada su u pitanju slavne osobe koje potpomažu razvoj ove siromašne afričke zemlje.

Prema riječima malavijskog suca ovim zakonom se želi spriječiti moguća trgovina djecom i iako je on svjestan toga da kraljica popa želi samo spasiti jedno dijete i izvući ga iz sirmaštva, zakon je isti za sve.

Inače, ovo je drugi put da se slavna muzičarka odlučuje usvojiti dijete iz Malavija.

Ona je 2006. godine usvojila sina Davida Bandau, a također, dugo je vodila bitku sa tamošnjim vlastima koje su je optuživale da se koristi svojim statusom kako bi zaobišla zakone.