Showbiz
0

Obama neće biti pozvan na vjenčanje princa Williama

Sarajevo-x.com
Barack Obama
Barack Obama
Američki predsjednik Barack Obama i njegova supruga Michelle neće dobiti pozivnicu za vjenčanje britanskog princa Williama i njegove zaručnice Kate Middleton.

Izvori bliski kraljevskoj porodici su jučer otkrili da američki predsjednik i njegova supruga nisu među pozvanima na vjenčanje Williama i Kate. Njihovo vjenčanje nije okarakterisano kao "državni događaj", jer princ još uvijek nije naslijedio prijestolje.

Par je otkrio da na svoje "sasvim obično vjenčanje" žele pozvati obične ljude i dobrotvorne radnike, prije nego strane zvaničnike. Sigurni su da će 2.000 mjesta u katedrali Westminster biti sasvim dovoljno, te nisu opterećeni da ih "napune" stranim zvaničnicima.

Uprkos tome što Obama neće biti pozvan, francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i njegova supruga Carla Bruni će vjerovatno prisustvovati vjenčanju, piše "Daily Mail".

Odluka da se ne pozovu američki predsjednik i njegova supruga se protivi tradiciji.

Princ Charles i princeza Diana su na svoje vjenčanje 1981. godine pozvali tadašnjeg američkog predsjednika Ronalda Reagana i njegovu suprugu Nancy. Prva dama je na vjenčanje došla sama, jer je predsjednik bio suviše bolestan da bi mogao putovati. Nancy Reagan je bila i na vjenčanju princa Andrewa i Sarah Ferguson 1986. godine.

"Lista gostiju iz stranih zemalja još nije završena, a mogla bi se i promijeniti. Kako sada stoje stvari, Obama neće biti pozvan", rekao je izvor blizak kraljevskom paru.

Detalji ceremonije se još uvijek planiraju, ali će biti veća nego je prvobitno planirano.

Princ William će očigledno ispoštovati želju svoje majke, princeze Diane, tako što će na vjenčanje pozvati što više običnih ljudi, kako bi popravio raspoloženje čitave zemlje. Njegov plan je organizovati ugodan provod gostima, ali bez pretjerane potrošnje, s obzirom na ekonomsku situaciju u zemlji.

Katedrala u kojoj će vjenčanje biti održano može primiti 2.000 ljudi, a stotine hiljada će se vjerovatno okupiti u obližnjim ulicama.