Radio u dablinskoj pivari
0

Neeson: Posao vozača viljuškara me potaknuo da počnem glumiti

Sarajevo-x.com
Glumac Liam Neeson (59), zvijezda novog akcionog filma The Grey, dao je intervju za britanski list Metro u kojem je govorio o tom filmu, ali i o planovima.
Liam Neeson (Foto: AFP)
Liam Neeson (Foto: AFP)
Na upit kako je bilo snimati na snijegu i ledu, glumac je odgovorio da se prisjetio dokumentarca o ludom Britancu koji pliva na Antarktiku, od ledenog brijega do ledenog brijega. On bi stajao pod ledeno hladnim tuševima deset minuta pa je Neeson pomislio da bi to i njemu moglo koristiti, uspio je izdržati sedam minuta.

"To pripremi vaše tijelo na ekstremnu hladnoću. Snimali smo u Kanadi na minus 40 i uspjelo je. Nisam rekao ostalim članovima ekipe šta sam uradio. Postoje neke tajne koje moraš zadržati samo za sebe", rekao je Neeson.

Prije nekoliko godina mu je preminula supruga pa su ga novinari pitati kako mu se bilo pripremiti za jednu emotivnu temu filma kao nekom ko je iskusio gubitak voljene osobe. "Profesionalac sam i znao sam da sam sposoban snimati i određene scene bez razmišljanja o vlastitom gubitku", odgovorio je Neeson.

Otkrio je i kako se počeo baviti svojim poslom.

"Bio sam vozač viljuškara u Guinnessovoj pivari u mom rodnom Dublinu. A radio sam s čovjekom koji je olakšavao posao tako što bi ponekad učinio da viljuškar 'govori'. Bio je tako dobar da sam učio od njega. Tako me jednog dana pitao 'Liame, šta bi želio raditi u životu', a ja sam mu rekao da bih želio biti glumac. Tad mi je on rekao 'Ti bi mogao biti još jedan Roy Rogers'. Od svih glumaca na svijetu baš Rogers", uz smijeh se prisjetio Liam.

Dodao je kako ga u skorijoj budućnosti očekuje još nekoliko akcijskih uloga te je istakao da će to moći raditi još neko vrijeme, jer mu je ipak 59 godina. Otkrio je i kako mimo filma voli loviti ribu, što mu je strast i opušta ga. Ponovio je izjavu od prije nekoliko dana u kojoj je naveo fasciniranost Istanbulom zbog koje sve više razmišlja o prelasku na islam.