Sud u Haagu
0

Naomi Campbell svjedoči o "krvavom dijamantu"

Sarajevo-x.com
Naomi Campbell (Foto: AFP)
Naomi Campbell (Foto: AFP)
Supermodel Naomi Campbell pojavit će se danas pred sudom u Haagu gdje će svjedočiti na suđenju za ratne zločine bivšem liberijskom predsjedniku Charlesu Tayloru.

Od britanske manekenke sud će tražiti da potvrdi ili negira tvrdnje da joj je Taylor 1997. godine darovao krvavi dijamant.

Tužitelji ističu kako bi svjedočenje Naomi Campbell moglo pomoći u potvrđavanju sumnji da je Taylor dijamante koristio za finansiranje brutalnog građanskog rata u Sierra Leoneu, odnosno da je naoružavao pobunjenike u zamjenu za dijamante.

Bivši liberijski predsjednik negirao je te optužbe i istakao kako nikada nije imao veze s dijamantima.

Ipak, tvrdnju da je supermodel Naomi Campbell od Taylora dobila veliki nebrušeni dijamant, nakon jedne dobrotvorne večere održane u kući Nelsona Mandele 1997. godine, iznijela je holivudska glumica Mia Farrow koja je i sama prisustvovala tom događaju.

Campbellova je najprije odbijala svjedočenje, no sud u Haagu joj je naredio da se pojavi ili će to u protivnom biti smatrano nepoštivanjem suda. Kasnije je njen menadžment objavio da će svjedočiti kako bi pomogla u rasvjetljavanju događaja iz 1997. godine.

Inače, bivši predsjednik Taylor se već izjasnio da nije kriv ni pod jednom od 11 tačaka optužnice.