Suđenje Charlesu Tayloru
0

Naomi Campbell pred Haškim tribunalom?

SRNA
Naomi Campbell (Foto: PA)
Naomi Campbell (Foto: PA)
Haški tužioci saopštili su danas da bi supermodel Naomi Campbell trebala da bude pozvana kao svjedok na suđenju nekadašnjem predsjedniku Liberije Charlesu Tayloru.

Tužilaštvo navodi da je Taylor Campbellovoj dao "nebrušene dijamante" 1997. godine u kući Nelsona Mendele u Južnoafričkoj Republici.

Taylor je optužen da je koristio "krvave dijamante" za podsticanje pobunjenika u Sijera Leoneu gdje je više desetina hiljada ljudi izgubilo život.

Campbellova je prethodno odbijala da da iskaz tužiocima.

"Svjedočenje Naomi Campbell je neophodno, jer postoje dokazi da je ona u septembru 1997. godine od optuženog dobila nebrušene dijamante", navodi se u zahtjevu Tužilaštva Specijalnom sudu za Sijera Leone.

Bivši predsjednik Liberije negira te tvrdnje, nazivajući ih "kompletnom gluposti".

Taylor je optužen da je prodavao dijamante i kupovao naoružanje za pobunjenike iz Revolucionarnog ujedinjenog fronta (RUF) Sijera Leonea, koji su ozloglašeni po tome da su odscjecali ruke i noge civilima tokom desetogodišnjeg građanskog rata (1991-2001).
On se izjasnio da se ne osjeća krivim po 11 tačaka optužnice koja ga tereti za ratne zločine i zločine protiv čovječanstva.

Tužilaštvo takođe traži svjedočenje i američke glumice Mije Farou, koja je takođe bila gost na večeri kod Mendele, o navodnom poklonu uručenom Naomi Kembel.

Prema izjavi Mie Farrow Campbellova joj je poklon pomenula ujutro nakon večere. Ona je istakla da će svjedočiti ako to bude bilo potrebno.