Aukcija oborila svjetski rekord
0

VIDEO / Nakit Elizabeth Taylor prodat za 116 milion dolara

Sarajevo-x.com
Kolekcija nakita pokojne holivudske dive Elizabeth Taylor postavila je novi svjetski rekord kao najskuplja privatna kolekcija prodata na aukciji. Samo prve večeri od prodaje nakita zarađeno je 116 miliona dolara.

Prodaja kolekcije nazvane "Kraljevski nakit Hollywooda" premašila je sva očekivanja i procjene. Samo što je počela, aukcija je već postavila svjetski rekord za najvredniju kolekciju nakita.

Rekord prve večeri četverodnevne aukcije postavila je ogrlica s biserom iz 16. stoljeća koja je prodata za 11 miliona dolara na aukciji aukcijske kuće Christie's u New Yorku.

Ogrlicu s biserom La Peregrina su nekada nosile evropske kraljice. Biser, koji je bio u vlasništvu Mary Tudor, a kasnije i španskih kraljica Margarete i Isabel, Richard Burton je kupio 1969. godine na aukciji za 37.000 dolara.

Stoljećima je bio opisivan u knjigama, a španski slikar Velasquez naslikao ga je u 17. stoljeću. Biser je ugrađen na Cartierovu dijamantnu ogrlicu čija je početna cijena bila 3 miliona dolara, ali je krajnji iznos premašio sva očekivanja.

Legendarni bijeli dijamantni prsten, dar Richarda Burtona, prodat je za 8,8 miliona dolara

Da je interesovanje za lične stvari preminule glumice ogromno govori podatak da je početna cijena prvog komada nakita koji je ponuđen na aukciji, zlatne narukvice sa dragim kamenom, bila 35.000 dolara, a prodata je za 270.000.

Prsten koji je Taylor poklonio prijatelj Michael Jackson prodat je za 600.000 dolara. Osim nakita na aukciji će biti ponuđeno 400 haljina koje je Taylor nosila na premijerama i dodjelama filmskih nagrada. Procjenjuje se da će četverodnevna aukcija donijeti zaradu od 30 miliona dolara.

"Radi se o osobnoj kolekciji koja je nastajala 50 godina i koja reflektira Elizabethin osjećaj za modu i osebujan stil", kazao je Marc Porter, predsjedavajući Christie'sa.

Poznata je glumicina ljubav prema dijamantima, a posjedovala je neke od najskupljih komada dragocjenog kamenja.