Spiskali milione
0

Najgori biznismeni u svijetu slavnih

Sarajevo-x.com
Paris Hilton
Paris Hilton
Kako nisu mogli gledati sav taj silni novac kako leži uokolo, mnogi slavni likovi posegnuli su za ulaganjem, samo da bi na kraju shvatili da su napravili neke veoma loše poteze. I naravno, nisu svi "pali na nulu". Nekima je, poput P. Diddyja i Rona Howarda, biznis krenuo za rukom, ali je mnogo onih se nisu pokazali ni približno sposobnim.

Biznis portal Wallet Pop napravio je listu najgorih biznismena iz svijeta slavnih, a na njoj se nalaze sljedeća imena:

Kim Basinger

Nakon što je za 20 miliona dolara kupila gradić Braselton u Georgiji, Kim je sanjala da ga pretvori u turističku atrakciju u kojoj će se nalaziti filmski studiji i održavati filmski festivali. Ipak, ništa od toga se nije desilo. Godine 1993, samo pet godina poslije, prodala ga je za milion dolara i potom proglasila bankrot.

Heidi Montag

Modna linija "Heidiwood" doživjela je potpuni krah jer je, uprkos cijenama od 10 do 60 dolara, niko nije želio kupiti. Glavni razlog bio je što tu papirnatu odjeću ne možete nositi. U fokusu javnosti provela je samo godinu, a prema nekim mišljenjima, i to je bilo previše te su Heidi poručili da se drži onoga što najbolje radi - plastičnih operacija.

Lenny Dykstra

Nekada slavni igrač bejzbola uspio je spiskati sve što je zaradio u toku karijere i svoju imovinu svesti na nulu. Čak je i svojoj bivšoj supruzi morao dati cijelu penziju od 5.700 dolara mjesečno, te ostao beskućnik sa 37 miliona dolara duga, nakon što su pripali brojni poslovi koje je pokrenuo. Među njima je bio i magazin "The Players Club" i autopraonice.

Heidi Fleiss

Svojevremeno je vodila lanac javnih kuća, ali se onda upetljao zakon. Godine 1995. odslužila je 20 mjeseci u zatvoru u Kaliforniji. Nakon toga se ponovo pokušala baviti "starim zanatom". Propao joj je posao podvođenja seksi muškaraca u Nevadi za 250 dolara po satu, otvorenje prodavnice igračaka za seks, samouslužne praonice veša i radnje za kućne ljubimce.

Suzanne Somers

Američka glumica doživjela je veliki uspjeh sa ThighMasterom, spravom za zatezanje butina, a potom i kao voditeljica emisije "Suzanne's Kitchen", gdje je predlagala sastojke i recepte za obroke. Ipak, njeno okretanje organskoj hrani pokazalo se nepraktičnim i neekonomičnim i cijeli projekat je propao. Sada prodaje jeftini preparat za izbjeljivanje zuba.

Stan Lee

Autor stripova "Spider-Man" i "Incredible Hulk" također se pokazao kao loš biznismen. Godine 2000. proglasio je bankrot nakon što je potrošio 20 miliona dolara u kešu, a zaradio samo milion. Od 2007. tužili su ga mnogi investitori.

Jim Bakker

Svećenik, koji je postao popularan nakon što je 1974. sa suprugom pokrenuo projekat "Praise the Lord", 1987. se bio na vrhuncu slave zarađujući 129 miliona dolara godišnje i upošljavajući 2.000 ljudi.

Nakon što je priznao seksualnu aferu sa sekretaricom crkve Jessicom Hahn, njegova imperija je počela propadati. Dva mjeseca nakon ostavke bio je 130 miliona dolara u dugu. Utvrđene su brojne finansijske prevare koje je izveo, te je osuđen na 45 godina zatvora i 500.000 dolara kazne. Odslužio je samo pet godina, a sad sa drugom suprugom vodi neprofitnu crkvu u Missouriju.

Marion "Suge" Knight

Jedan od osnivača produkcijske kuće "Death Row Records", koja je dominirala svijetom muzike početkom devedesetih godina, radio je sa Dr. Dreom, Tupacom Shakurom i Snoop Doggom, ali je 1996. otišao u zatvor zbog kršenja uslovne kazne, stvari su krenule nizbrdo.

Osuđen je na devet godina zatvora, ali je pušten na slobodu 2001. Potom je 2003. ponovo završio iza rešetaka jer je napao muškarca koji je naplaćivao parking. Morao je platiti 107 miliona dolara ženi koja je tvrdila da posjeduje 50 posto dionica "Death Row Recordsa". Godine 2006. kompanija je bankrotirala.

Paris Hilton

Bogata nasljednica nije uspjela pokrenuti vlastiti biznis. Sve što je trebala da radi je da se pristojno ponaša da bi naslijedila svoj dio djedovog bogatstva od 2,3 milijarde dolara, ali joj to nije pošlo za rukom.

Nije primila sav taj novac, već samo tri posto svog dijela, odnosno pet miliona dolara. Ostatak njenog dijela nasljedstva njen djed je odlučio dati u humanitarne svrhe.

Da stvari budu gore, 29-godišnjakinju tuže i traže 35 miliona dolara jer je na promociji nosila ekstenzije konkurentske firme. Prekršila je još jedan ugovor kad je odbila davati intervjue prilikom promocije filma "National Lampoon's Pledge This!"

I ranije je Hilton bivala optuživana za nereklamiranje proizvoda za čiju promociju joj je plaćeno, a u posljednje vrijeme po medijima se povlači njeno navodno posjedovanje kokaina.

U oblasti vlastite promocije, Hilton je ili najpametnija ili najgluplja slavna osoba u svijetu biznisa. Neki kažu da je svaki publicitet dobar publicitet, ali ako to znači i gubljenje miliona, kao i ponašanje kao budala i neispunjavanje dogovorenih obaveza, onda sigurno ne biste željeli da vas takav publicitet prati.