Niko nije pošteđen
4

Na Facebooku privatna fotografija Zuckerbergove sestre

Klix.ba
Privatnosti na društvenoj mreži Facebook nemaju ni članovi porodice njenog osnivača Marka Zuckerberga. Naime, u utorak navečer je Randi Zuckerberg, starija sestra izvršnog direktora Facebooka, na ovoj društvenoj mreži objavila fotografiju sa porodičnog okupljanja. Na slici se može vidjeti njena mlađa sestra dok koristi aplikaciju Poke i Mark sa zbunjenim izrazom lica.

Fotografija se iz nekog razloga pojavila i na profilu novinarke Callie Schweitzer, koja prati Zuckerberga na Facebooku. Misleći da je fotografija javna, ona ju je podijelila sa više od 40.000 ljudi koji je prate putem Twittera.

"Randi Zuckerberg demonstrira reakciju svoje porodice na aplikaciju Poke", napisala je Schweitzer.

Ubrzo nakon toga se javila i Randi sa porukom: "Ne znam odakle tebi ova fotografija. Objavila sam je tako da je mogu vidjeti samo moji prijatelji. To što si je podijelila sa svima na Twitteru nije nimalo lijepo od tebe".

"Ne bih voljela da se moje privatne fotografije dijele po internetu i nikada ne bih to svjesno uradila nekom drugom", odgovorila je Schweitzer prije nego je uklonila fotografiju sa Twittera.

Međutim, fotografija se putem drugih društvenih mreža vrlo brzo proširila internetom i postala glavni dokaz o slaboj zaštiti privatnosti korisnika na Facebooku.

"Savršen testni slučaj zbog kojeg možeš pitati svog dragog brata o privatnosti u ovo moderno vrijeme", bio je jedan od komentara na profilu Randi Zuckerberg.

Postavke o privatnosti na Facebooku su vrlo osjetljiva tema i pored pojednostavljenih komandi navigacija kroz sve opcije je veoma teška i komplikovana. Čak i ako zabranite većinu stvari, sigurnosne postavke vaših prijatelja mogu poremetiti vaše individualne postavke i objaviti osjetljivi materijal javnosti.