Showbiz
22

Monika Seleš otvorila dušu: Jela sam bez kontrole i toga se sramila

Klix.ba
Monika Seleš (Foto: Arhiv/EPA)
Monika Seleš (Foto: Arhiv/EPA)
Nekadašnja teniska zvijezda Monika Seleš progovorila je za magazin People o svojoj višegodišnjoj borbi sa poremećajem ishrane.

"Trebalo mi je vremena da progovorim o tome. To je jedan od razloga zbog kojih sam odlučila da se uključim u ovu kampanju", priznala je Seleš nakon što se pridružila aktivnostima američkog udruženja koje okuplja osobe sa poremećajem ishrane.

Njihova kampanja ima cilj podići svijest o tome da su poremećaji u ishrani ozbiljno medicinsko stanje.

Ova 41-godišnjakinja je priznala da je počela nekontrolisano jesti dok se borila sa pritiscima kao sportistkinja, a njen otac je obolio od raka prostate. Istovremeno, pokušavala se oporaviti od zbadanja na terenu 1993. godine.

"Nekontrolisano sam jela čips, perece i kolače, čitave vrećice", kazala je. "Količinski je to bilo ogromno i u vrlo kratkom periodu".

Njena težina se drastično mijenja tokom karijere, a Seleš je priznala da ipak nije bila svjesna da ima problem. Prejedanje je najzastupljeniji poremećaj ishrane odraslih Amerikanaca, kojih ima više nego osoba koje pate od bulimije ili anksioznosti.

"Bilo mi je veoma teško da shvatim kako sam na teniskom terenu toliko fokusirana i disciplinovana na treninzima, a kod kuće jedem bez kontrole. Zaista sam se toga sramila", izjavila je.

Kad je konačno odlučila da potraži pomoć i kad joj je uspostavljena dijagnoza to joj je predstavljalo veliko olakšanje, priznala je Seleš.

"Sada mi je ugodno kad jedem pred drugima i nemam potrebu da se zatvaram u kuću i prejedam. Iako to još uvijek imam u sebi, naučila sam da s ovim problemom izlazim na kraj", dodala je na kraju.