Forbes
0

Michael Jackson nakon smrti zaradio 90 miliona $

Sarajevo-x.com
Michael Jackson
Michael Jackson
Iako je smrt Michaela Jacksona u junu ove godine mnoge navela da računaju koliko će novca zaraditi nakon bogate karijere, ovaj pop pjevač ipak ne predvodi listu najbogatijih mrtvih celebrityja. To počasno mjesto ne pripada ni slavnom Elvisu Presleyu, već modnom dizajneru Yvesu Saint Laurentu.

Francuz rođen u Alžiru, Saint Laurent se smatra jednom od najvećih ličnosti u svijetu mode u 20. stoljeću. Njegova zarada nakon odlaska s ovog svijeta procjenjuje se na 350 miliona dolara, te je na listi magazina Forbes neprikosnoven.

Umro je od tumora na mozgu u junu 2008. godine, a iza sebe je ostavio istoimeni modni brend koji je decenijama izuzetno popularan.

U februaru je održana i aukcija stvari koje su mu pripadale, od umjetničkih djela, dijelova namještaja i drugih vrijednih predmeta.

Kralj popa, koji je nakon smrti zaradio 90 miliona dolara, nalazi se na trećem mjestu, odmah iza američkih tekstopisaca Richarda Rodgersa i Oscara Hammersteina, poznatih kao duo Rodgers and Hammerstein, autora popularnih brodvejskih mjuzikala i osvajača mnogih muzičkih nagrada. Njih dvojica su bogatstvo nakon smrti stekli prodajom organizacije Rodgers and Hammerstein i prava na pjesme koje su zajedno napisali.

Elvis Presley, pjevač koji je ranije predvodio ovu listu, sada je tek četvrti, sa 55 miliona dolara zarade, a samo pet miliona manje zaradio je engleski pisac, poeta, filozof i profesor J.R.R. Tolkien, autor slavnog "Hobbita" i "Gospodara prstenova".

Vjeruje se da bi Elvis ipak mogao povratiti lidersku poziciju već naredne godine, kada će njegovi fanovi obilježiti 75. rođendan "kralja".

Sa ovogodišnje Forbesove liste istisnute su velike zvijezde poput Marilyn Monroe, Jamesa Deana i Stevea McQueena.

"Nije sav novac u Hollywoodu, ima ga još mnogo koji se zarađuje iz groba", kaže urednik magazina Matthew Miller.

Lista najbogatijih mrtvih zvijezda izgleda ovako:

  1. Yves Saint Laurent - 350 miliona dolara
  2. Rodgers & Hammerstein - 235 miliona
  3. Michael Jackson - 90 miliona
  4. Elvis Presley - 55 miliona
  5. J.R.R. Tolkien - 50 miliona
  1. Charles Schulz - 35 miliona
  2. John Lennon - 15 miliona
  3. Dr. Seuss - 15 miliona
  4. Albert Einstein - 10 miliona
  5. Michael Crichton - 9 miliona
  6. Aaron Spelling - 8 miliona
  7. Jimi Hendrix - 8 miliona
  8. Andy Warhol - 6 miliona