Nakon tri desetljeća rada
0

Metallica ušla u "Rock Hall of Fame"

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
"Kuća slavnih Rock and Rolla" u Clevlandu sinoć je primila nove članove, a najveću medijsku pažnju izazvao je legendarni bend Metallica koji skoro već tri desetljeća muzikom zaluđuje brojne fanove širom svijeta. Njihov ulazak u 'Rock Hall of Fame' propratila je brojna publika gromoglasnim aplauzom, objavili su američki mediji.

Sinoć je prvi put nakon skoro više od 12 godina "Kuća slavnih" u Clevlandu bila otvorena za javnost a u obnovljenom dijelu namijenjenom publici zguralo se blizu pet hiljada fanova išekujući da njihove zvijezde zakorače u "Kuću i muzej slavnih".

Osim Metallice svoje mjesto u Kući pronašli su i pioniri hip-hopa Run DMC, Jeff Beck, bivši gitarista grupe Yardbirds, pjevač Bobby Womack, te vokalna skupina Little Anthony and the Imperials.

Članovi skupine Metallica nerijetko su prolazili kroz veoma teške trenutke u životu pa su se odlučivali kroz muziku iskazati svoje emocije i tako su nastajale brojne hit pjesme.

Na ceremoniji, ulazak Metallice u "Kuću slavnih" 'pozdravio' je Flea, basista grupe Red Hot Chili Peppers, riječima: "Prvi put kada sam čuo ovaj slavni bend (Metallica) bio sam naprosto oduševljen. Njihovu muziku ne mogu nazvati punk rockom niti heavy metalom, njihova muzika je nešto drugo, nešto posebno i niko drugi ne umije takvu muziku proizvesti!"

Prisutnima se također obratio i frontmen slavne američke grupe, James Hetfield.

"Ovo je dokaz da se snovi mogu ostvariti i mi smo presretni", kazao je Hetfield, te prisutnima pročitao dugačak popis bendova i muzičara koji bi prema njegovom mišljenju također trebali postati članovi "Kuće slavnih".

Na njegovom spisku između ostalih našli su se Deep Purple, Thin Lizzy, Rush, Kiss, Ted Nugent, Iron Maiden i Motorhead.

Večer je završila izvedbom pjesme "Train Kept A Rollin" koju su zajedno otpjevali članovi grupe Metallica, Jimmy Page i Flea.

Inače u "Rock Hall of Fame" mogu ući samo oni koji su prije više od 25 godina objavili prvu ploču.