Showbiz
0

Martin Sheen uhapšen tokom anti-nuklearnih protesta

Sarajevo-x.com
Foto: Retna
Foto: Retna
Holivudski veteran Martin Sheen je bio jedan od 39 aktivista koji su uhapšeni u nedjelju tokom anti-nuklearnog protesta u Nevadi. Svi su pušteni nakon što su zvanično opomenuti zbog nezakonitog upada na posjed.

Svih 39 protestanata pušteno je, nakon što su privedeni i opomenuti zbog ulaska na teritorij namijenjen nuklearnim testiranjima (Test Site) u državi Nevada.

"Zahtijevamo nuklearno razoružanje i mir", rekla je organizatorica Ming Lai. "Tražimo da Nevada Test Site, prestane sa svim aktivnostima. Jedini razlog ovih testiranja jeste izrada bombi".

Sheen, koji je proveo sedam sezona igrajući predsjednika Josiaha Bartleta u seriji "Zapadno krilo", ovakve opomene je primao i ranije na istom mjestu.

Martin je demokrata te jedan od najvećih holivudskih aktivista i politički osviještenih glumaca. Uhapšen je više od 70 puta na protestima za nuklearno razoružanje, rješenje pitanja beskućnika i slično.

Za predsjednika Busha je jednom prilikom rekao: "George W. Bush je kao loš strip kojeg svi čitaju. Čovjek je, oprostite na izrazu, moron."

Područje za testiranja nalazi se oko 110 kilometara sjeverozapadno od Las Vegasa. Tu je vlada obavljala nadzemna i podzemna testiranja nuklearnih bombi od 1951. do 1992. godine, a trenutno se koristi za testiranja radioaktivnih materijala od strane američke vlade.