Showbiz
0

Manekenke koje vladaju modnom industrijom

Sarajevo-x.com
Mnogi magazini objavljivali su svoje liste najboljih manekenki svih vremena. Modni online magazin Jurgita.com sažeo je nekoliko objavljenih lista najprestižnijih modnih časopisa i na osnovu postignuća, ljepote i traženosti modela napravio svoju listu od deset najboljih manekenki u modnoj insdusrtiji.

[SLIKA]3[/SLIKA]1. Gisele Bundchen Na prvom mjestu nalazi se brazilska ljepotica Gisele Bundchen. Ona je najplaćenija manekenka u svijetu, a bogatstvo koje je zaradila u svijetu mode, procjenjuje se na vrtoglavih 150 miliona dolara. Otkako je počela sjajna karijera ove manekenke, Gisele je radila za najveće modne dizajnere kao što su Christian Dior, Dolce & Gabbana, Versace, Givenchy, Bvlgari, Guerlain, Valentino, Ralph Lauren, Zara, Chloe i Louis Vuitton

2. Heidi Klum Drugo mjesto pripalo je Nijemici Heidi Klum. Ova prelijepa majka troje djece nije samo uspješna manekenka, ona je također dizajnerica, voditeljica, TV producentica i čak se može pohvaliti sa nekoliko sitnih glumačkih angažmana. Posljednji projekt ove uspješne poslovne žene bio je izbor za "Next Germany's Topmodel" u kojem je Heidi imala ulogu voditeljice i predsjednice stručnog žirija.

[SLIKA]8[/SLIKA]3. Tyra Banks Tyra je najuspješnija afroamerička manekenka. Iako se već izvjesno vrijeme ne bavi aktivno manekenstvom, uspjela je osvojiti TV industriju i tako postala tražena i uspješna TV voditeljica. Tyra u SAD-u ima svoju emisiju "American's Next Topmodel“.

4. Kathy Ireland Kathy je postala poznata nakon što se njena slika pojavila na naslovnici časopisa "Sports Illustrated“. Od tada Kathy uspješno promovira svoje ime i veoma mudro vlada marketinškim svijetom uzimajući velike sume novca za svako svoje pojavljivanje na događajima, plakatima i kao zaštitno lice određenih brandova. Njen smisao za unosne poslove osigurao joj je četvrto mjesto.

[SLIKA]1[/SLIKA]5. Christy Turlington Christy je Amerikanka poznata kao svojevremeno zaštitno lice kompanije "Calvin Klein“. Milione dolara zaradila je radeći za Maybelline Cosmetic, Chanel i Giorgija Armanija, a pojavila se u nekolkiko filmova koji tretiraju razne teme iz svijeta modne industrije. Christy je u modnim krugovima poznata kao vrlo profesionalna, iskrena i ljubazna osoba.

6. Milla Jovovich Godine 1994. magazin Forbes proglasio je prelijepu Millu iz Ukrajine najplaćenijom manekenkom u svijetu. Na sami vrh Forbesove liste Milla je dospjela sa zaradom od 10,5 miliona dolara. Milla je sada poznato lice kozmetičke kuće L'Oreal, a našla je mjesto i u redovima najtraženijih glumica Hollywooda.

[SLIKA]4[/SLIKA]7. Iman Jedna od najljepših žena na svijetu zasigurno je i Iman iz Somalije koja je najveću popularnost stekla krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina prošlog vijeka. Pred kraj svoje manekenske karijere, Iman je 1994. godine osnovala i vlastitu kozmetičku kompaniju koja proizvodi šminku za obojene žene.

8. Naomi Campbell

Naomi je prva crna manekenka koja se pojavila na naslovnici magazina "Time“ kao i francuskog i britanskog izdanja časopisa "Vouge". Njena karijera započela je bukvalno na ulicama Londona kada je imala samo 15 godina. Nedugo poslije toga, krasila je naslovnicu magazina "Elle“.

[SLIKA]5[/SLIKA]9. Cindy Crawford Ova lista ne bi bila potpuna bez prelijepe Cindy. Svoju karijeru Cindy je započela kao i njena kolegica Naomi, kada je imala samo 15 godina. Pojavila se na preko 600 naslovnica priznatih modnih časopisa i jedna je od najpoznatijih manekenki u svijetu.

10. Elle Macpherson Australski supermodel i glumica, Elle Macpherson svoju međunarodnu slavu stekla je poslije pojavljivanja u modnom magazinu "Elle“. Pored uspješne manekenske karijere, Elle ima i vlastitu modnu liniju intimnog rublja.