Showbiz
81

Majka Donalda Trumpa bila imigrant, prije 90 godina došla u potrazi za "američkim snom"

Klix.ba
Kandidat za predsjednika SAD-a Donald Trump izgradio je svoje kampanju na oštroj retorici protiv imigranata. Njegova majka Mary Anne Trump bila je imigrantica koja je bez novca prije manje od 90 godina stigla u SAD.

Došla je sa udaljenog škotskog otoka Lewis. U zemlju je ušla "turistički" i nikada nije otišla. Kako je objavio utjecajni škotski medij The National, utvrđeno je da je Marry Anne namjerno imigrirala.

Nije samo bježala od neimaštine već i od porodičnog skandala. Sestra Catherine Reid, koja se prva preselila u New York, rodila je vanbračno dijete u Škotskoj 1920. godine. Ova situacija je prisilila Mary Ann i njene tri sestre da napuste dom.

Sve tri sestre su se udale prije nje i radile u SAD-u kada je ona stigla. Njen muž Fred Trump bio je dijete njemačkih imigranata koji su stigli u SAD kada su zakoni o imigrantima bili manje strogi.

U dokumentima koje je popunila kada je stigla navela je kako nema namjeru da se vrati kući, te da radi kao spremačica i sluga. Time se bavila prve četiri godine u SAD-u.

Nije poznato kako se upoznala sa sedam godina starijim Fredom Trumpom koji je bio ugledni građevinac koji je u to vrijeme pravio stambena naselja. Od aprila 1935. godine ona je bila je prijavljena na porodičnu kuću porodice Trump. U januaru 1936. vjenčali su se, ali je postala naturalizovana državljanka Sjedinjenih Država tek šest godina nakon što se udala.

Njena uloga je bila da bude domaćica, hostesa i partnerica. Vremenom je dobila osoblje koje joj pomagalo u velikoj porodičnoj kući. S Fredom je dobila petero djece, od kojih je jedno preminulo u 42. godini od alkoholizma. Donald je srednje dijete. Mary Anne je preminula u 88. godini.