Showbiz
0

"Liz Taylor" Andyja Warhola prodana za 23 miliona dolara

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Poznato djelo Andyja Warhola koje prikazuje kultnu filmsku zvijezdu Elizabeth Taylor prodano je anonimnom kupcu za 23,7 miliona dolara na aukciji održanoj u srijedu u New Yorku. Portret je naslikan 1963. godine, a aukcijska kuća Christie's je očekivala da će iznos biti veći od 25 miliona dolara.

Iz poznate aukcijske kuće nisu željeli potvrditi glasine da je britanski glumac Hugh Grant dao vrijednu sliku na aukciju, budući da ju je 2001. godine kupio za 15 miliona dolara.

Američki umjetnik Andy Warhol je napravio čak 12 portreta Elizabeth Taylor dok se oporavljala od teške bolesti."Portrete sam započeo davno, dok je Liz bila bolesna i svi su vjerovali da će umrijeti. Ponovo radim na njima, nanosim jače boje na njene usne i oči", izjavio je u to vrijeme Warhol.

Warhol je također naslikao slične portrete Marilyn Monroe i Jackie Kennedy.

U maju 2007. godine Warholova slika saobraćajne nesreće iz 1963. godine, "Green Car Crash" ("Green Burning Car I"), prodana je za vrtoglavih 71,7 miliona dolara što je ujedno i rekordan iznos za umjetnička djela ovog pop-art umjetnika.

Svestrani Amerikanac Andy Warhol bio je vodeća figura umjetničkog pravca pop-art, a eksperimentirao je sa fotografijama simbola američke pop kulture.

Rođen je 1928. godine, a 1987. godine je iznenada umro u jednoj bolnici u New Yorku od komplikacija nastalih nakon operacije žućnog mjehura.