Showbiz
0

Lennonov lik na seriji srebrenjaka

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Na britanskim kovanicama uglavnom se nalazi lik kraljice Elizabete II, ali je Kraljevska kovnica novca izdala u petak ograničenu seriju komemorativnih srebrenjaka s likom popularnog pjevača Johna Lennona.

Lennon je dobio uvjerljivo najveću podršku građana, koji su glasali preko interneta, a na drugom mjestu, daleko iza njega, bila je Jane Austen, prenosi Associated Press.

Na poleđini novčića je Lennonov lik s dugom kosom, zulufima i naočarima.

Svega 5.000 srebrnjaka namijenjeno je za prodaju. Na prednjem dijelu kovanice upisana je vrijednost od pet funti, ali će se novčić prodavati za 44,99 funti.

Član Beatlesa priključio se tako Williamu Shakespeareu, Winstonu Churchillu, Charlesu Darwinu, Florence Nightingale i drugim britanskim velikanima čiji likovi krase specijalne kovanice.

Izdavanje srebrnjaka s Lennonovim likom označava još jedan korak britanskog establišmenta u posthumnom prihvatanju slavnog muzičara, koji je zbog svojih političkih stavova i otvorenog korištenja droge krajem 1960-ih godina bio u sukobu s vlastima, dok se nije preselio u New York, gdje je ubijen 1980.

Aerodrom u Lennonovom rodnom Liverpoolu dobio je ime po njemu, a u centru grada podignut je njegov kip.

Kraljevska kovnica novca planira proizvesti i jedan novčić od 24-karatnog zlata.