London
0

Kraljica Elizabeta proslavila 85. rođendan

FENA
Britanska kraljica Elizabeta II proslavila je u subotu 85. rođendan tradicionalnom paradom kojoj su prisustvovali princ William i njegova supruga Catherine.

Kraljica Elizabeta je rođena 21. aprila, ali se njen rođendan proslavlja druge subote u junu da bi parada mogla biti održana po lijepom vremenu.

Princ William je prvi put imao istaknutu ulogu u proslavi jer je dobio čast da obučen u uniformu Irske garde jaše odmah iza kočije u kojoj su bili kraljica i njen suprug princ Philip, koji je u petak proslavio 90. rođendan.

Williamom supruga Catherine, vojvotkinja od Cambridgea, donedavno Kate Middleton, ceremoniju je promatrala sa svojom svekrvom Camillom, suprugom princa Charlesa.

Kraljevsku kočiju je na trasi dugoj nekoliko kilometara pozdravilo više hiljada ljudi, prenijele su agencije.

Kraljica je i ove godine za rođendan dodijelila priznanja pojedincima koji su se posebno istakli u svojim područjima djelovanja.

Odlikovanje Zapovjednik britanske imperije, koje je jedan stepen ispod titule viteza, dobili su muzičar Bryan Ferry, glumac Colin Firth i advokat Mark Stephens, koji u Britaniji zastupa vlasnika stranice WikiLeaks Julijana Assangea.

Titule viteza dobili su guverner Engleske banke Mervyn King i dobitnik Nobelove nagrade za medicinu profesor Robert Edwards.