Novac ljude (ne)kvari
0

Koliko su "debeli" bankovni računi najpoznatijih manekenki

Sarajevo-x.com
Gisele Bundchen
Gisele Bundchen
Prošle su 22 godina od kada je manekenka Linda Evangelista rekla jednu od najcitiranijih rečenica koju je ikada jedna žena iz svijeta mode izgovorila: "Ne želimo ni ustati iz kreveta ako nam je zarada manja od 10.000 dolara po danu".

Novac koji manekenke imaju na svojim bankovnim računima pravi je dokaz da je Evangelista govorila istinu. Jedna od najpoznatijih ljepotica koje su ikada prošetale modnim pistama ili reklamirale neke modne brendove je Britanka Kate Moss. Ona je kroz svoju karijeru bila zaštitno lice Rimmela i Balmaina, H&M i Burberryja. Zadnje dvije modne kuće su prekinule saradnju s njom nakon skandala s kokainom kroz koji je prolazila u 2005. godini. No, nakon toga je od 2007. do 2010. dizajnirala vlastitu kolekciju za Topshop, a trenutno je zaštitno lice Manga.

Tyra Banks, tamnoputa ljepotica, samo na poslu izvršnog producenta za show "Sljedeća američka top model", svjetske TV franšize, zaradila je 57 miliona funti.

No, na vrhu popisa modela koje sada najviše zarađuju je brazilska ljepotica Gisele Bundchen. Prodaja njene linije sandala Ipanema raste od 2001. godine, a samo u 2010. ih je prodala više od 250 miliona. Gisele također ima i liniju kozmetike Sejaa, a vlasnica je i hotela u Brazilu, piše Daily Mail.

Tu je i još jedna, doduše bivša manekenka, čije se bogatstvo procjenjuje na 743 miliona funti, što je više nego što imaju sve ostale zajedno. Njeno ime? Slavica Ecclestone, naravno. Njen bivši suprug Bernie Ecclestone bi se sigurno složio s tim da sav taj novac ne predstavlja isključivo njenu zaradu, tako da ćemo je izostaviti.

Evo i ostalih poznatih manekenki i "debljine" njihovih bankovnih računa: Christie Brinkley (51 miliona funti), Kate Moss (50 miliona funti), Heidi Klum (45 miliona funti), Elle Macpherson (38 miliona funti), Claudia Schiffer (35 miliona funti), Naomi Campbell (31 milion finti), Milla Jovovich (23 miliona funti), Adriana Lima (22 miliona funti), Daria Werbowy (19 miliona funti), Helena Christensen (18 miliona funti), Natalia Vodianova (15 miliona funti), Doutzen Kroes (13 miliona funti), Eva Herzigova (13 miliona funti), Christy Turlington (11 miliona funti), Linda Evangelista (11 miliona funti), Cindy Crawford (11 miliona funti), Carolyn Murphy (11 miliona funti) i Stephanie Seymour (10 miliona funti).