Poznati
0

Ko će bojkotovati Olimpijske igre?

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
I zvijezde su počele da se izjašnjavaju oko toga da li podržavaju Olimpijske igre koje će se ove godine održati u Pekingu. Tako je frontman grupe Black Eyed Peas rekao da je pogrešno držati se podalje od Olimpijskih igara jer Kina krši ljudska prava protestanata Tibetanaca.

"Želim zauzeti stav kad je u pitanju nepravda u Tibetu," istakao je. " Ali opet, na drugoj strani, mogu ostati kući i protestvovati ili otići tamo i uticati na ljude." Black Eyed Peas zato sljedećeg mjeseca planira koncert u Kini.

Glumica i dugogodišnja politička aktivistica Mia Farrow izjavila je kako bi bojkot Olimpijskih igara odaslao snažnu poruku kineskim vlastima.

"Niko ne želi povrijediti sportiste," rekla je. "Ali bojkotovanje ceremonije otvaranja, to da."

Richard Gere se protivi uplitanju Kine u poslove Tibeta. Ovaj slavni glumac je učestvovao i na demonstracijama i potpuno se slaže sa idejom bojkota.

Režiser Steven Spielberg odbio je da bude umjetnički savjetnik ljetnih igara zbog ekonomskih, političkih i vojnih veza Kine sa Sudanom, prenosi CNN.

Veliki broj svjetskih lidera, uključujući njemačku kancelarku Angelu Merkel, poljskog premijera Donalda Tuska, te britanskog premijera Gordona Browna otkazalo je prisustvovanje otvaranju Olimpijskih igara u Pekingu.

Čak je i predsjednička kandidatkinja Hillary Clinton poslala hitno pismo američkom predsjedniku Bushu u kojem ga odvraća od prisustva ovoj ceremoniji ističući da "ako Kina ugrozi osnovna ljudska prava ovih ljudi, mora joj se poslati jasna poruka."

George Bush je ipak obećao da će prisustvovati Igrama, ali nije potvrdio svoj dolazak na ceremoniju otvaranja.

U međuvremenu, hip-hoper will.i.am i drugi raspravljaju oko toga hoće li bojkot ceremonije ugroziti kineski narod koji jedva čeka ovaj događaj i nema kontrolu nad svojim liderima.

George Clooney je u intervjuima izjavljivao da misli kako je bojkotovanje Igara bilo pretjerano.