Showbiz
0

Kirk Douglas dobio priznanje za humanitarni rad

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Hollywoodski veteran Kirk Douglas napokon je dobio priznanje za svoj dugogodišnji glumački i humanitarni rad na dobrotvornoj večeri u Los Angelesu, a u društvu mnogih slavnih ličnosti poput filmskog reditelja Stevena Spielberga, komičara Billyja Crystala i pjevačice Bette Midler.

91-godišnji Kirk, zajedno sa svojom drugom suprugom Anne, proteklih deset godina proveo je, između ostalog, finansijski pomagajući u izgradnji čak nekoliko stotina igrališta u losanđeleskim školama. Na svečanosti, koju je njemu u čast organizirala Fondacija Shoah, glumac je dobio još jedno u nizu priznanja za svoj neskromni humanitarni rad.

"Kirk Douglas je na neki način spasio mnogo života - ne samo svojom umjetnošću, već i humanitarnim doprinosima ovoj planeti. Ovdje smo kako bismo pokazali da je Kirk Douglas istinski predstavnik našeg rada i vizije u Fondaciji 'Shoah'", rekao je Steven Spielberg, njegov dugogodišnji prijatelj i osnivač pomenute fondacije.

Na dobrotvornoj večeri ambasadora humanosti Fondacije Shoah, osim Spielberga, o Douglasovim glumačkim i životnim uspjesima govorio je i glumac Billy Crystal. U čast njegovih muzičkih dostignuća pjevala je legendarna Bette Midler.

Fondaciju Shoah je 1994. osnovao Steven Spielberg radi očuvanja i sakupljanja svjedočenja ljudi koji su između ostalog doživjeli i holokaust. U arhivi te fondacije danas se nalazi preko 50 hiljada video snimaka preživjelih svjedoka tog stravičnog događaja iz čak 56 zemalja.