Glumac otputovao u Afganistan
0

Jude Law moli za primirje

Sarajevo-x.com
Holivudska zvijezda Jude Law otputovao je u Afganistan danas da bi pozvao strane i domaće vojne snage te afganistanske vlasti na primirje, nakon što je u različtim incidentima u dva dana ubijeno petero djece.

Britanski glumac, koji je dva puta bio nominiran za prestižnu nagradu Oscar, u Afganistanu promovira dokumentarni film "The Day After Peace", u kojem se također pojavljuje i holivudska zvijezda Angelina Jolie.

Promocija ovog filma zamišljena je kao dio kampanje Ujedinjenih nacija koja prethodi 21. septembru - Međunarodnom danu mira.

Law i reditelj ovog filma, Jeremy Gilley i prošle godine su bili na istoj misiji dok su snimali film te su također molili za dan primirja da bi dostavili potrebne stvari onima kojima su najviše potrebne, civilima i djeci.

Strane i domaće vojne snage u Afganistanu u dva dana su u različitim incidentima ubile petero djece. NATO snage izjavile su da su u istočnom Afganistanu u "slučajnom" napadu ubile troje djece i ranile još sedam civila, dok je afganistanska vojska u Kabulu ubila čovjeka i njegovo dvoje djece.

Kako doznaje Reuters, afganistanske vlasti okrivile su strane vojne snage za ubistva 90 civila tokom prošlog mjeseca.

Sjedinjene Američke Države negirale su optužbe i izjavile da se ustvari radi "tek o 25 vojnika i pet civila".