28 godina nakon smrti
0

John Lennon je bio krivo shvaćen

Sarajevo-x.com
John Lennon je jednom izjavio da su Beatlesi bili mnogo popularniji od samog Isusa, te da su čak i predvidjeli kako će kršćanstvo nestati.

28 godina nakon njegove smrti, u prvi put prikazanom intervjuu čuje se nešto sasvim drugačije. Ovdje Lennon tvrdi suprotno - nada se da će njegova grupa ohrabriti ljude da se fokusiraju na kršćansku vjeru.

Uprkos njegovom imidžu hippy ikone koja je pozivala na zamišljanje svijeta bez religije, Lennon kaže da je "jedan od najvećih ljubitelja kršćanstva" i da je u crkvi veoma emocionalan.

Ovaj intervju snimljen je 1969. godine a pušten je na BBC radiju u nedjeljnom programu. U njemu Lennon govori o engleskoj crkvi, njegovoj viziji neba i izražava razočarenje što mu nije bilo dozvoljeno da svoju drugu suprugu Yoko Ono oženi baš u crkvi.

Intervju je vodio Ken Seymour, a sniman je u toku takozvanog Bed-In mirnog protesta u Montrealu. Otkupio ga je National Museums Liverpool prije tri godine, javlja Telegraph.

Bivši član ove planetarno popularne grupe upitan je i za prethodnu izjavu o Beatlesima, ali je istakao da je bio krivo protumačen.

"Taj izraz značio je da meni izgleda kao da Beatlesi imaju veći uticaj na današnju omladinu nego Krist," kaže Lennon. "Nisam rekao da je to dobra ideja jer ja sam jedan od najvećih Kristovih fanova. I ako Beatlesi mogu ukazati na Kristovu poruku, onda to trebamo i uraditi."