Showbiz
0

Japanka Riyo Mori izabrana za novu Miss Universe

Sarajevo-x.com
Miss Japana, Riyo Mori, sinoć je postala nova Miss Universe, na gala ceremoniji koja je održana u Mexico Cityju. Mori (20) je primila krunu od Miss Universe 2006, Portorikanke Zuleyke Rivera.

Kruna koja je ukrašena sa 800 dijamanata i 120 bisera procijenjena je na 250.000 dolara. Riyo Mori nije prva Japanka koja je dobila ovu prestižnu titulu ljepote. Japanka Akiko Kojima je titulu Miss Universe dobila davne 1959. godine, javlja agencija DPA.

Između ostalog, kao najljepša žena na svijetu, Mori će dobiti jednogodišnju platu, pravo korištenja apartmana u New Yorku tokom naredne godine, ličnu garderobu, kao i dvogodišnju stipendiju u vrijednosti od 100.000 dolara na Filmskoj akademiji u New Yorku. Zauzvrat, misica ne smije imati momka u narednih godinu dana, niti roditi dijete.

Prva pratilja je Miss Brazila Natalia Guimaraes, a Miss Venecuele, Ly Jonaitis, proglašena je drugom pratiljom.

[SLIKA]5[/SLIKA]Ostale finalistice su bile još Južnokorejka Honey Lee i Amerikanka Rachel Smith, iako se ova posljednja tokom takmičenja spotakla na sceni i pala. Za Miss druželjubivosti je izabrana Kineskinja Ningning Zhang, dok je titulu Miss fotogeničnosti osvojila Filipinka Anna Theresa Licaros.

TV prijenos izbora za Miss Universe je gledalo preko milijardu ljudi, naveli su organizatori. Organizacija Miss Universe je u vlasništvu Donalda Trumpa i televizijske mreže NBC, a promovira između ostalog globalnu svijest o bolestima poput AIDS-a, te raka dojki i materice.

Najviše titula Miss Universe posjeduje SAD (7), zatim slijedi Portoriko sa pet i Venecuela sa četiri osvojene titule.