Showbiz
1

Jacksonovi izgubili slučaj na sudu: AEG nije kriv za pjevačevu smrt

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Porodica Michaela Jacksona izgubila je borbu za veliku odštetu nakon što je sud presudio da koncertni promotor AEG Live nije krvi za smrt velike pop zvijezde.

Optužnicu je podigla 83-godišnja Katherine, pjevačeva majka. Advokati su tražili veliku sumu novca kao odštetu, čak 85 miliona dolara za svako Michaelovo dijete, kao i neutvrđen iznos za finansijske gubitke za koje se pretpostavlja da bi iznosili 1,6 milijardi dolara.

Nakon petomjesečnog suđenja i tri dana vijećanja, porota u Los Angelsu je odlučila da AEG Live jeste odgovoran za upošljavanje dr. Conrada Murrayja prije nego je Michael planirao povratničke koncerte, ali da firma nije kriva za njegov loš rad i postupke.

Osramoćeni ljekar osuđen je 2011. godine za nesavjesno liječenje i davanje velike doze anestetika propofola Jacksonu 2009. godine.

"Odluka porote u potpunosti opravdava AEG Living, potvrđujući ono što smo znali od početka - da je smrt Michaela Jacksona bila jedna velika tragedija, ali ne tragedija koju je napravio AEG Live", rekao je advokat odbrane Marvin Putnam.

Glasnogovornik Jacksonove porodice izjavio je kako porodica ne želi komentirati presudu. Porodica je tokom suđenja tvrdila kako je AEG Live bez velikih provjera uposlio Murrayja kao Jacksonovog privatnog ljekara i ignorisao znakove da je pjevač lošeg zdravstvenog stanja prije nego je umro. U tom periodu Jackson se spremao da uradi 50 povratničkih koncerata, a prvi je trebao biti održan u Londonu.

Svjedok je rekao kako su koncerti bili njegova šansa da povrati lični ugled nakon tužbi za zlostavljanje djece. No, kako se približavao datum koncerta on je izjavio kako je nesiguran i očajan jer ne može spavati.

Tokom suđenja Jacksonov sin Prince, bivša supruga Debbie Rowe i majka Katherine su svjedočili o detaljima problema u vezi sa nastupima, korištenjem droga te o odnosu s djecom.

"AEG ne bi nikada dopustio da finansira njegovu turneju da je znao da Jackson igra ruski rulet u svojoj spavaćoj sobi svaku noć", rekao je Putnam.