Showbiz
2

Ispovijest slavne violonistice: Majka me tukla i tjerala da molim klečeći

Klix.ba
Vanessa Mae (Foto: EPA)
Vanessa Mae (Foto: EPA)
Jutro uoči početka Zimskih olimpijskih igara u Sočiju telefon Vanesse Mae stalno je zvonio. Slavnoj britanskoj violonistici, koja je ove zime u Rusiji nastupala kao skijašica reprezentacije Tajlanda, stigle su brojne poruke u kojima joj žele puno sreće. Ipak, jedna poruka ju je posebno zaintrigirala. Bila je to poruka njene majke.

Djetinjstvo poznate muzičarke obilježila je upravo njena majka, Kineskinja Pamela Tan Nicholson. Danas je 35-godišnja Mae prvi put priznala da joj kao djetetu život nije bio nimalo lak. Njena "majka tigar", kako je naziva, bila je daleko od stroge žene. Zapravo, često je bila nasilna prema Vanessi.

U svojoj ispovijesti Mae je ispričala da je njena majka često udarala, vukla za uši i prisiljavala da je na koljenima moli za oproštaj. Na Vanessin 21. rođendan prestala je svaka komunikacija između njih dvije, piše Daily Mail. Dotad je Pamela bila Vanessina menadžerica. Do 20. godine svojoj kćerci nije dopuštala da sama izađe iz kuće.

"Nastupala sam pred milionima ljudi na pozornicama i na televiziji, a nisam znala sama preći ulicu", priznala je. "Nikad nisam namještala svoj krevet, pravila sebi doručak, šetala sama ulicom ili nosila vlastito pakovanje mlijeka. Morala sam biti fokusirana samo na svoju karijeru violonistice. Možete na takvo nešto gledati ili kao na razmaženost ili na zaglavljivanje".

U tom disciplinovanom svijetu u kojem je odrastala vrlo često kad ne bi savršeno odsvirala komad majka ili učitelj bi je šamarali.

"Do 20. godine majka me udarala kad bi se iznervirala. Tukla me po rukama i po licu. To je za nju bio način izražavanja. Jednom kad smo bili u Lyonu, a meni nije sviranje nije išlo kako treba, i trener i majka su me istovremeno udarili", ispričala je Mae. "Učitelj me prestao tući kad mi je bilo 15 godina i kada sam ja njega udarila, a on se rasplakao".

Vanessa je do danas prodala više od 10 miliona primjeraka svojih albuma, a FHM je jednom proglasio najseksipilnijom ženom svijeta. Iako je u profesionalnom smislu postigla sve što je željela, na privatnom planu je nešto drugačije. Odlučna je da se neće udavati.

"Brak mi ne znači ništa. Nisam protiv toga, ali ni za to", izjavila je. Isto se, izgleda, odnosi i na djecu. "Uživam u svojoj slobodi. Kad imate dijete kao da ste zarobljeni i o svemu morate dvaput razmišljati. Ne možete iznenada poželjeti nešto novo i ne staviti svoje dijete na prvo mjesto. Možda sam previše sebična, ali želim zadržati svoju slobodu".

Mae je otkrila da je sedam dana nakon posljednje poruke SMS-om odgovorila majci, ali da ne planira dalje stupati u kontakt s njom.