Jameson Empire Awards
0

Helen Mirren optužila Sama Mendesa za seksizam

Klix.ba
Glumica je na dodjeli Jameson Empire nagrada uzvratila na rediteljevu listu inspiracija na kojoj su se našli sami muškarci.

U svom govoru, prilikom primanja nagrade Jameson Empire Legend, Mirren je uzvratila Mendesu koji je, prilikom primanja svoje nagrade, naveo sva svoja muška nadahnuća.

"Ne želim da se pretjerano okomim na Sama Mendesa, ali kada je, ranije ove večeri, govorio o svojim inspiracijama, bojim se da nijedna od osoba koje je spomenuo nije bila žena", izjavila je Mirren.

U govoru prilikom primanja nagrade Empire Inspiration za posljednji film iz franšize o Jamesu Bondu, "Skyfall", Sam Mendes je naveo kako su ga reditelji Paul Thomas Anderson, Francois Truffaut, Martin Scorsese i Ingmar Bergman inspirisali tokom njegove filmske karijere.

"Nadam se da će za pet ili 10 godina, kada Samov nasljednik bude primao nagradu, lista biti malo više uravnotežena po pitanju ravnopravnosti spolova. U međuvremenu, ova nagrada je za djevojke", dodala je Mirren.

Nedostatak ženskih reditelja primjećen je i na dodjelama drugih nagrada u filmskoj industriji, uključujući i Oscara i Baftu.