Showbiz
0

George Clooney imenovan U.N.-ovim ambasadorom za mir

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon u petak je imenovao hollywoodskog glumca Georgea Clooneyja, koji je upoznao svijet sa problemima izbjeglica u Darfuru, za U.N.-ovog ambasadora za mir čiji je zadatak promocija U.N.-ovih napora za održanjem mira u svijetu.

Geroge Clooney je postao deveti po redu ambasador Ujedinjenih naroda, među osobama iz svijeta umjetnosti, muzike, književnosti i sporta koji su pristali privuči pažnju svjetske javnosti na rad Ujedinjenih nacija.

Glasnogovornica U.N.-a Michele Montas je izjavila za Reuters kako će Clooneyjev rad imati poseban naglasak na održavanje mira u svijetu, te da je izabran za ovu poziciju zbog " njegovog uspješnog privlačenja pažnje javnosti na ključna međunarodna politička i socijalna pitanja".

Hollywoodski glumac se trenutno nalazi u Sudanu, pa je svečana ceremonija njegovog imenovanja za U.N.-ovog ambasadora za mir zakazana za 31. januar u sjedištu Ujedinjenih naroda.

46-godišnja filmska zvijezda je, zajedno sa kolegama Donom Cheadleom i Bradom Pittom, iskoristio status zvijezde za prikupljanje novčanih sredstava za izbjeglice putem njihove dobrotvorne fondacije "Not On Our Watch", te za privlačenje pažnje javnosti na krizu u Darfuru, u zapadnom Sudanu.

Ujedinjeni narodi nastoje poslati mirotvorne snage u Darfur, gdje je prema procjenama međunarodnih stručnjaka ubijeno otprilike 200.000 osoba i više od 2 miliona osoba protjerano iz njihovih domova u borbi sudanske vlade i pobunjenika iz Darfura.

U.N.-ovim ambasadorima za mir ranije su proglašeni glumac Michael Douglas, muzičari Daniel Barenboim, Midori Goto i Yo-Yo Ma, književnici Paulo Coelho i Elie Wiesel, zatim Jane Goodall i jordanska princeza Haya.

Ovaj program je 1998. godine započeo prethodnik Ban Ki-moona Kofi Annan.

George Clooney je glumio u mnoštvu filmova sa političkom tematikom, a 2005. godine osvojio je prestižnu filmsku nagradu Oskar za ulogu u filmu "Syriana".