Showbiz
23

George Clooney finansira satelitsko špijuniranje sudanskog diktatora

Klix.ba
George Clooney (Foto: AFP)
George Clooney (Foto: AFP)
Holivudski glumac George Clooney trenutno je najveća zvijezda u Veneciji gdje je sinoć sa kolegicom Sandrom Bullock otvorio tamošnji prestižni filmski festival.

Na konferenciji za medije na kojoj je predstavio film "Gravitacija" u kojem igra glavnu ulogu, Clooney je otkrio nove detalje o špijunskom satelitu iznad Sudana koji on finansira kako bi se "držao na oku" sudanski diktator Omar al-Bashir, optužen za ratne zločine.

"Imam satelit na području Sudana gdje ima jako puno nasilja. Želimo pratiti zlodjela koja se tamo dešavaju i želimo da krivci odgovaraju, te da im bude sve teže da se takve akcije sprovode bez posljedica. Mislimo da je satelit do sada bio veoma uspješan s obzirom da se napadi sada dešavaju samo noću ili kada je oblačno", rekao je Clooney.

No, i tome će se stati ukraj budući da će satelit od sada biti uključen na "infracrveni modus" tako da će se sve vidjeti bez obzira na vremenske prilike.

"Naš je posao da pokušamo baciti svjetlo na ta mjesta. Ako imalo pomognemo, isplatit će se", kazao je Clooney i dodao da se lično uvjerio da su pojedina mjesta u Južnom Sudanu mnogo opasnija nego što se pretpostavlja.

Na pitanje novinara da li podržava ideju o raketnim napadima SAD-a na Siriju nije htio dati odgovor.