Čeka dozvolu za gradnju
1

FOTO / Gary Neville planira eko kuću sličnu domu Teletabisa

Sarajevo-x.com
Fudbaler Manchester Uniteda Gary Neville odlučio je da napravi eko kuću na visoravni blizu grada Bolton koja, kako pišu britanski mediji, uveliko podsjeća na kuću popularnih Teletabisa. Dozvolu za gradnju još nije dobio, a njegovom neobičnom projektu žestoko se protive stanovnici okolnih mjesta.
Uprkos žestokim prigovorima mještana, kontroverzni planovi za eko kuću su dobili preporuku gradskih vijećnika. Međutim, konačnu odluku o gradnji donijet će nadležna služba koja će morati u obzir uzeti žalbe stanovnika okolnih mjesta.
Ukoliko dobije zeleno svjetlo za gradnju, Neville planira graditi kuću sa četiri sobe na imanju koje je kupio prije pet godina.

Podzemna građevina u obliku cvijeta imat će zračnu turbinu, toplotnu pumpu sa izvorom u zemlji i solarne panele.

U izvještaju uoči sastanka u četvrtak, četverokrevetna "kuća budućnosti" opisana je kao izuzetno kvalitetno dizajnirana i sa osjetljivom vezom sa okolišem.

Sa druge strane, mještani planiraju članovima u Odboru za planiranje uputiti pismo u kojem će naznačiti primjedbe na projekt. Angažovali su pravnike i ekološke stručnjake da se bore protiv gradnje ove eko kuće.

Zanimljivo je da čak i neki navijači Manchestera Uniteda ne podržavaju gradnju njegove nove kuće.