Showbiz
27

Frances, 22-godišnja kćerka Kurta Cobaina: Naše je društvo opsjednuto mrtvim muzičarima

Klix.ba
Priznati američki magazin Rolling Stone je uoči izlaska dokumentarnog filma "Montage of Heck" o bendu Nirvana napravio intervju sa Frances Bean Cobain, 22-godišnjom kćerkom Kurta Cobaina i Courtney Love.

Frances, kćerka Kurta Cobaina danas ima 22 godine i vizuelna je umjetnica. Nije previše prisutna u javnosti i mediji o njoj generalno malo pišu, a ovo je prvi put kako otvoreno govori o svom ocu, njegovoj smrti i načinu na koji doživljava njegovu muziku.

Frances je imala dvije godine kad je njen otac počinio samoubistvo upucavši se pištoljem u glavu.

"Ne volim baš muziku Nirvane. Žao mi je, ali više mi se sviđaju Mercury Rev, Oasis ili Brian Jonestown Massacre. Nisam baš zainteresirana za grunge scenu. Ali 'Territorial Pissings' s albuma Nevermind je odlična pjesma. Također, plačem svaki put kad čujem 'Dumb'. Ta pjesma je ogoljena verzija Kurta Cobaina i njegove vlastite percepcije sebe na drogama i bez njih, njegovog osjećanja nepripadanja i onoga zbog čega su ga zvali glasom generacije. On je samo želio da njegov bend uspije, nije želio biti glas generacije", ispričala je Frances za Rolling Stone.

Dodala je kako je još kao tinejdžerka sa 15 godina shvatila kako će je ljudi uvijek povezivati s njenim ocem i kako će on uvijek na neki način biti oko nje.

"Dok sam u autu i na radiju puste njegovu pjesmu, on je tu. Veći je od života. Naše je društvo opsjednuto mrtvim muzičarima, volimo ih stavljati na pijedestal. Da je Kurt bio neki drugi tip koji je ostavio svoju porodicu na najgori mogući način... ali nije. Inspirisao je ljude da ga stave na tron. Nakon svoje smrti je postao veći nego što je to bio dok je bio živ", kazala je Francs.

Frances je jedna od producentica dokumentarnog filma "Montage of Heck" o bendu Nirvana, a danas ima isto toliko godina koliko je njen otac imao kad je napravio svoj prvi album.

"Slučajnost, da", kaže Frances.

U nastavku pogledajte trailer za "Montage of Heck":