Showbiz
0

Fotografije još nepoznate Marilyn Monroe dok je radila u vojnoj fabrici

Klix.ba
Rane fotografije iz vojne fabrike u Van Nuysu, Kalifornija, prikazuju tada još nepoznatu djevojku Normu Jeane kako doprinosi ratnim naporima. Pod novim imenom Marilyn Monroe kasnije je postala jednom od ikona pop kulture.

Fotografije je snimio David Conover 1944. godine, na zadatku za magazin Yank. Tokom Drugog svjetskog rata, Conover je radio za Prvu jedinicu pokretnih slika u američkoj vojsci, a komandovao mu je budući američki predsjednik Ronald Reagan.

Upravo ga je Reagan i poslao u fabriku avionske municije gdje je upoznao i fotografisao Marilyn Monroe. Conoveru se pripisuju sve zasluge za otkrivanje ove pop ikone. A portal Gizmodo nedavno je otkrio kako je Monroe u tom trenutku sastavljala radio avion OQ-2, prvu bespilotnu letjelicu na svijetu u masovnoj proizvodnji.

Ove fotografije su pokrenule dalju Monroeinu karijeru. Conover je ubrzo preporučio fotografu Billu Carrolu, koji je tražio "jednostavnu djevojku iz susjedstva, a ne neki model". Monroe se tu savršeno uklopila, a honorar joj je bio čitavih 20 dolara. To joj je bio prvi posao modela.

Tek kasnije je Carrol u magazinu Time prepoznao fotografije, u čijem je razvijanju pomagao Conoveru, i shvatio da je djevojka koju je fotografisao mlada Marilyn Monroe.

"Bio sam ubijeđen da moje slike predstavljaju potpuno drugu ženu. Nisam imao pojma ko je Monroe, sve dok nisam pročitao taj primjerak Timea, 40 godina kasnije. Nisam imao pojma da sam je fotografisao", rekao je Carrol.