Showbiz
0

Felix Baumgartner "zaratio" sa svima

SRNA
Felix Baumgartner (Foto: AFP)
Felix Baumgartner (Foto: AFP)
Felix Baumgartner, "ekstremni sportista", poznat po skoku sa ruba svemira, nastavlja da šokira javnost - javno je preporučio batine kao dobro vaspitno sredstvo i razišao se sa austrijskim poreznicima koji njegove domete nisu željeli da svrstaju u vrhunski sport.

Tokom intervjua njemačkom časopisu "Bunte" Baumgartner je izjavio da vjeruje u "vaspitni učinak dobrog šamara".

Reakcije su bilo burne. "Mislio sam da je malo inteligentniji. Ovakve parole su česte u vrlo neobrazovanim slojevima. Svako nasilje šteti djetetu", reagovao je Heinz Hilgers, predsjednik njemačkog Savjeta za zaštitu djece.

Baumgartner nije sklon ni demokratiji i zagovara jednu vrstu diktature.

"U demokratiji ne možeš ništa pokrenuti. Mislim da bi nam dobro došla umjerena diktatura sa ljudima iz ekonomije koji se razumiju u svoj posao", rekao je u intervjuu u svom rodnom Salcburgu.

Ubrzo nakon toga Baumgartner je došao u sukob i sa poreskim sistemom.

Problem je nastao u trenutku kada poreska uprava Baumgartnerove skokove nije htjela da prizna kao vrhunski sport, čime su mu ukinute olakšice.

Poreznici smatraju da činjenica da "neko sa nečega skače" - nije automatski vrhunski sport.

Nakon toga se Baumgartner "preko noći" preselio u Švicarsku gdje se čovjek, kako je rekao, još može dogovoriti sa poreznicima.

Austrijske vlasti su mu, kao odgovor na selidbu, zaplijenile kuću i privatni helikopter.

Sud u Salzburgu je, istovremeno, prije godinu dana osudio Baumgartnera zbog nanošenje teških tjelesnih povreda u jednoj tuči prije tri godine.

Za svoj podvig, skok iz sonde sa 39 kilometara visine, Baumgartner je, navodno, od svog sponzora "Red Bulla" dobio više od 70 miliona eura!

Sada Baumgartner živi u blizini Ciriha. Ali i tamo je došao u sukob sa okolinom - odbio je da glumi u reklami lokalnog javnog prevoza, navodi Deutsche Welle.