Showbiz
0

VIDEO / Februar u Kriterionu u znaku stand-up komedije

Klix.ba
Prošlogodišnji učesnik prve turneje stand-up komedije u BiH, Perica Jerković će 20. februara u art kinu Kriterion prestaviti svoj film "Godina".

U ovome će mu pomoći kolega i komičar Filip Andronik, te će skupa prirediti kratki stand-up show prije samog filma.

Nakon projekcije publika ima priliku učestvovati u debati sa komičarima na temu filma i stand-up komedije općenito.

Film “Godina”, premijerno prikazan na Festivalu Lent 2011, je rezultat opsežnog i nesvakidašnjeg projekta. Prikazuje život Perice Jerkovića, slovenskog stand-up komičara bosanskog roda koji je u razdoblju od godinu dana (maj 2010. - maj 2011.) snimao svijet oko sebe. Jedinstven filmski eksperiment u slovenskoj kinematografiji.

Mala HD kamera kao autorov stalni pratilac priči omogućava autentičnost koje u konvencionalnoj, kompleksnom i neprilagodljivoj produkciji ne bi bilo. Dokumentarac prepliće subjektivni pogled na slovensku stand-up scenu koja se ubrzano razvija sa detaljima autorovog privatnog života. “Godina” je lična ispovijed i svjedok kontakta slovenske underground stand-up struje sa estradom, zametka ex-yu stand-up scene, izleta hrvatsko-slovenske ekspedicije komičara u engleske stand-up klubove, bicisklističke avanture po Rumuniji itd. Ocrta prijateljstva i trenja među komičarima, uspjehe i poraze, osvijetli ono, što je od očiju publike obično sakriveno.

Godina dana života komičara u satu i po filma. Iz prve ruke, sa svim veseljem i svom žalošću.

Dokumetarni film, ujedno i komedija, će se prikazati u art kinu Kriterion 20. februara u 20:00 sati. Cijene ulaznica su 4 KM, a za studente i penzionere 3 KM.