Showbiz
0

Dodijeljene nagrade Udruge američkih filmskih glumaca

FENA
Film "No Country for Old Men" braće Joela i Ethana Coena, osvojio je u nedjelju u Los Angelesu nagradu Actor, američke Udruge filmskih i televizijskih glumaca, za najbolju glumačku postavu, dok je Javier Bardem nagrađen za najbolju mušku sporednu ulogu u tom filmu.

Dvoje britanskih glumaca odnijelo je glavne nagrade: Daniel Day-Lewis dobio je nagradu Actor za najbolju mušku ulogu za film "There Will Be Blood", a Julie Christie za glavnu žensku ulogu u filmu "Away From Her".

Day-Lewis posvetio je nagradu prerano preminulom australskom glumcu Heathu Ledgeru, koji je prošloga tjedna pronađen mrtav u svom stanu na Manhattanu.

"U 'Planini Brokeback' bio je jedinstven, bio je savršen. Ta scena u prikolici na kraju filma nešto je najdirljivije što sam ikad vidio", rekao je dobitnik Oscara za film "Moja lijeva noga" Daniel Day-Lewis, koji je i ove godine jedan od favorita za tu nagradu.

Dodjela nagrada Udruge filmskih i televizijskih glumaca uglavnom je protekla je bez spominjanja dvomjesečnog štrajka hollywoodskih scenarista, koji bi mogao izazvati i bojkot svečane dodjela nagrade Oscar, događaja godine u svijetu filma.

Jedino je Julie Christie kazala kako je "lijepo primiti nagradu od svojeg sindikata, posebno u vrijeme kada nas se podsjeća koliko su sindikati važni". Javier Bardem zahvalio je Joelu and Ethanu Coenu što su u "No Country.." izabrali njegove dobre scene "umjesto onih u kojima je bio stvarno loš".

Ruby Dee nagrađena je za sporednu žensku ulogu za film "Američki gangster".

Premda je posljednja epizoda emitirana prije nekoliko mjeseci, TV serija "Obitelj Soprano" osvojila je glavne nagrade u kategoriji drame - za najbolju glumačku postavu, a James Gandolfini i Edie Falco za glavnu mušku i žensku ulogu.

Za humorističku seriju nagrađeni su Alec Baldwin i Tina Fey za glavnu mušku i žensku rolu u "30 Rock", dok je serija "The Office" nagrađena za najbolju glumačku postavu.

Na dodjeli nagrada SAG-a odana je počast glumcima preminulim u protekloj godini, emitiranjem isječaka iz njihovih filmova, uključujući i Heatha Ledgera i "Planinu Brokeback". Nagrada Actor za životno djelo dodijeljena je Charlesu Durningu, među čijim su filmovima "Žalac", "Tootsie" i "Tko je ovdje lud?". Glumačka udruga prvi je puta dodijelila i nagrade za najbolje ekipe kaskadera, za film "Bourneov ultimatum" i "24" za TV seriju.