Koristili kuke za disciplinovanje
0

Demi Moore brine o cirkuskim slonovima

Sarajevo-x.com
Demi Moore
Demi Moore
Demi Moore je pokrenula bitku za zaštitu cirkuskih slonova tokom svog putovanja kroz Gruziju. Naime, ona je pozvala tamošnje političare se pobrinu da se otkloni "rupa" u zakonu. Radi se o tome da su u cirkusu koriste kuke za disciplinovanje životinja, što je zabranjeno u bilo kojim drugim okolnostima, ali kada je u pitanju cirkus tu je napravljen propust u zakonu.

Glumica je za američke medije dala pismenu izjavu u kojoj je navela da se više nigdje ne koriste kuke za disciplinovanje slonova, uključujući i zoološki vrt u Atlanti, a ni neko drugo oružje. "Nadam se kako će se ovo pravilo primjenjivati u cirkusima, jer slonovi zaslužuju naše poštovanje, ljubaznost i zaštitu.

Moore je inače članica PETA-e, organizacije koja se bavi zaštitom ugroženih životinja.

"Vidjela sam da su slonove tukli metalnim predmetima, teškim šipkama na čijem vrhu se nalazi šiljak. To je sve rađeno s ciljem da ih se prisili da izvode određene trikove, koji su jako bolni i besmisleni. Prošle godine se trebala uvesti zabrana za korištenje ovih kuka, ali je oborena samo zbog jednog glasa", izjavila je Moore.