Showbiz
0

Cameron Diaz izazvala politički incident u Peruu

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Atraktivna holivudska glumica Cameron Diaz počinila je ozbiljan modni prekršaj u Peruu noseći torbu na kojoj je otisnut najpoznatiji politički slogan Mao Tse-tunga i time nenamjerno uvrijedila Peruance koji su decenijama trpili nasilje maoističkih geriliskih jedinica.

Dok je istraživala stari grad Inka, Machu Picchu, u Andama, Diaz je ponijela maslinastozelenu torbu na kojoj je otisnuta crvena zvijezda i riječi "Služite narodu", što je vjerovatno najpopularniji politički slogan kineskog komunističkog vođe Maoa. [SLIKA]1[/SLIKA] Torbe sa spornim političkim porukama su u nekim svjetskim gradovima reklamirane kao najnoviji modni dodatak, dok je u Peruu to samo ružan podsjetnik na masakre, ubistva i bombardovanja pripadnika maoističkih jedinica u zemlji 80-tih i početkom 90-tih godina, kada je u Peruu ubijeno preko 70.000 ljudi.

Ugledan peruanski borac za ljudska prava Pablo Rojas upozorio je zvijezdu filma "There’s something About Mary" da je mogla biti malo pažljivija u biranju modnih dodataka te da je time samo podsjetila ljude na ideologiju koja je odnijela toliko života u Peruu.