Osiguran kontinuitet monarhije
0

Butanski kralj Jigme Wanchuk se vjenčao s običnom građankom

FENA
Butanski kralj Jigme Khesar Namgyel Wangchuk vjenčao se u četvrtak s običnom građankom na raskošnoj ceremoniji u manastirskoj utvrdi u toj himalajskoj zemlji.

Tokom budističkog rituala, 31-godišnji kralj došao je do trona kako bi stavio krunu na glavu 21-godišnje studentice Jetsun Pema, prenosi BBC.

Monasi su uzvikivali parole kojima su slavili kraljevsko vjenčanje dok se kralj vratio na svoje mjesto, a Pema je sjela na tron kao nova kraljica.

Kralj je izuzetno cijenjen u tom udaljenom kraljevstvu od 700.000 stanovnika.

Turistima je bio dopušten ulazak u Butan tek 1970-im godinama, i ta zemlja je poznata u svijetu po svom indeksu "Bruto nacionalne sreće" - alternative BDP-u - kojim se mjeri lična sreća a ne ekonomski rast.

Ceremonija, koja je emitovana uživo na državnoj televiziji, počela je u četvrtak ujutro po lokalnom vremenu - vremenu koje su kraljevski astrolozi smatrali pravim momentom za kraljevsko vjenčanje.

Iako je poligamija dopuštena u Butanu, ne očekuje se da kralj slijedi primjer svog oca i vjenča se s više žena, javili su lokalni mediji.

Jigme Wangchuk obrazovao se u Indiji i Britaniji, a preuzeo je prijesto nakon abdikacije 2006. godine njegovog oca, koji je pokrenuo demokratsku tranziciju Butana.

U martu 2008. godine Butan je postao ustavna monarhija i kralj se odrekao apsolutne vlasti.

"Kraljevsko vjenčanje osiguralo je kontinuitet monarhije. A monarhija je pomogla jačanju naše demokratije", izjavio je Reutersu butanski opozicijski čelnik Tshering Tobgay.

Vjeruje se da je kralj upoznao Pemu, kćerku pilota aviona, dok je još bila djevojčica.

U njegovoj biografiji koju je objavila kraljevska palata, kao njegovi hobiji navode se umjetnost, slikanje i košarka.