Svjetska štampa
0

"Bošnjaci su svjedočeći rizikovali živote, a Campbell je tretirana kao zvijezda"

Sarajevo-x.com
Naomi Campbell (Foto: Press Assoc.)
Naomi Campbell (Foto: Press Assoc.)
Supermodel Naomi Campbell svjedočila je u četvrtak na sudu u Haagu na suđenju za ratne zločine bivšem liberijskom predsjedniku Charlesu Tayloru. Ona je priznala da je na poklon dobila vrećicu nebrušenih dijamanata, za koje je pretpostavila da su poklon bivšeg predsjednika Liberije. Svjetska štampa danas se osvrnula na svjedočenje manekenke. I, dok jedni navode kako će njeni iskazi pomoći u procesu suđenja Tayloru, drugi se osvrću na činjenicu da je Campbell i na sudu bila tretirana kao "zvijezda".

List "The Times" komentarisao je jučerašnje svjedočenje Naomi Campbell te se posebno osvrnuo na činjenicu da je imala specijalni tretman, odnosno da je bilo zabranjeno fotografisanje slavne manekenke pri ulazu i izlazu iz sudnice.

"Naomi Campbell je dobila posebne povlastice koje obično imaju svjedoci čije bi svjedočenje moglo ugroziti njihov ili život njihove porodice. Takvo nešto srozava reputaciju UN-ovog međunarodnog suda pravde", piše list "Times", navodeći da su za razliku od manekenke, koja je željela izbjeći loš publicitet, Bošnjaci su imali toliko hrabrosti i rizikovali vlastite živote samo kako bi svjedočili protiv Slobodana Miloševića.

I "Daily Mail" je naveo kako je zabrana fotografisanja Naomi Campbell bila u najmanju ruku licemjerna. Naime, u komentaru navode kako je Campbell slavu stekla fotografišući se i pomalo je ironično to što je zabranila da je fotografišu kada ulazi i izlazi iz sudnice.

Odluku da se fotografima onemogući praćenje svjedočenja komentarisao je i advokat Paul Gilbert u emisiji "Today" radija BBC, pri čemu je naveo kako je zabrana beznačajna jer su suđenje prenosile televizijske stanice i svi su mogli vidjeti i čuti svjedočenje manekenke.

Svjedočenje Naomi Campbell prokomentarisala je i predsjednica Organizacije za ljudska prava, Elisa Massimo, u listu "LA Times". Ona je navela da možda nikada nećemo shvatiti šta je Charlesa Taylora navelo da počini takve brutalnosti, ali možemo raditi na tome da se takvo nešto više ne ponovi.

Napominjemo, Naomi Campbell je u svojstvu svjedoka na suđenju za ratne zločine bivšem liberijskom predsjedniku Charlesu Tayloru kazala kako je nakon dobrotvorne večere u kući Nelsona Mandele 1997. godine dobila nekoliko dijamanata na poklon.