Angelina Jolie
0

"Bosanske porodice su me jako inspirisale"

Sarajevo-x.com
Foto: UNHCR
Foto: UNHCR
UNHCR je danas saopćio detalje posjete slavnog glumačkog para Angeline Jolie i Brada Pitta BiH, navodeći da su njih dvoje osim posjete Goraždu i Višegradu odnosno tamošnjim raseljenim osobama koje žive u kolektivnim centrima, nakratko boravili i u Rogatici.

Kako su kazali iz UNHCR-a, Jolie je nakratko je prekinula rad na svom posljednjem filmu kako bi ukazala na bijedu u kojoj živi 113.000 Bosanaca koji su raseljeni iz svojih domova i 7.000 izbjeglica iz Hrvatske, od kojih su mnogi smješteni u kolektivnim centrima, često u užasnim uvjetima.

Jolie je izjavila da su je "jako inspirisale ove porodice. Uprkos okrutnoj stvarnosti njihovog nesređenog života, oni su nevjerovatno ustrajni u tome da svojoj djeci obezbijede bolju budućnost.”

Jolie je u Rogaticu posjetila raseljene ljude u drugom kolektivnom centru, kojem nedostaju najosnovnija sredstva, poput tekuće vode.

"Nakon što sam vidjela ove ljude i čula njihove priče, ne mogu dovoljno naglasiti koliko je neophodno fokusirati se na dobrobit najugroženijih ljudi”, izjavila je Jolie, dodavši da “okončanjem raseljenja i osiguranjem kvalitetnog života, možemo pomoći u promovisanju napretka i dugotrajne stabilnosti."

Jolie se sastala i sa osobljem UNHCR-a koje joj je iznijelo prijedloge kako se može pomoći u rješavanju situacije u kojoj se još uvijek nalaze raseljeni.

"Nadam se da možemo pronaći rješenje za preostale desetine hiljada raseljenih”, izjavila je Jolie i dodala “ da samo tada možemo zatvoriti jedno od najtragičnijih poglavlja u savremenoj historiji".

Iako je ovom prilikom njena posjeta bila kratkotrajna, Jolie je izjavila da se nada da će se "vratiti u ovu prelijepu zemlju uskoro i sastati sa političkim predstavnicima sa kojima bi razgovarala o krajnje neophodnim rješenjima."

Osvrćući se na budućnost, primijetila je da “Bosna i Hercegovina sada ima priliku da krene naprijed kroz okončanje raseljenja i dalju kapitalizaciju u procesu pristupanja EU. Lokalne vođe su ti koji su najviše odgovorni za to da odaberu opcije koje će osigurati da do toga i dođe.”

Američki Hindusi pohvalili posjetu BiH

Američki Hindusi su danas pohvalili posjetu glumačkog para Angeline Jolie i Brada Pitta Romima u Bosni i Hercegovini, te apelirali na nju da podigne svoj glas protiv njihovog aparthejda u Evropi. Poznati hindu državnik Rajan Zed je u izjavi datoj u američkoj državi Nevadi pozdravio ovu posjetu, i skrenuo pažnju da je 15 miliona Roma

Rajan Zed, koji je predsjednik Univerzalnog društva za hinduizam u SAD-u, kazao je da bi Jolie mogla biti vrlo efektna u svome fokusiranju na javno mnijenje u svijetu u pogledu aparthejda kojem su izloženi Romi. Baš onako kako su u prošlosti svoj uspjeh pokazale mnoge poznate holivudske ličnosti pri ukazivanju na aparthejd u Južnoj Africi.

Rajan Zed kaže da je Angelina Jolie poznata po promociji humanitarnih projekata širom svijeta i da bi pitanje Roma moglo biti naredno kojem bi se vrijedilo posvetiti, te da je on voljan podržati je u tom pogledu.

Alarmantno stanje Roma je veliki socijalni problem u Evropi i ostatku svijeta s obzirom da se stalno susreću sa društvenom isključenošću, rasizmom, lošim obrazovanjem, neprijateljstvom, besposlenošću, teškim bolestima, neadekvatnim stanovanjem, kraćim životnim vijekom, životom na marginama očaja, jezičkim barijerama, stereotipima, narušavanjem prava, diskriminacijom, marginalizacijom, predrasudama, zloupotrebom ljudskih prava, rasističkim sloganima na Internetu i tome slično, navodi Zed u svojoj izjavi