Showbiz
311

Bosanka Arminka Helić politička mentorica Angeline Jolie

Piše: M. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon što je osvojila Oskara, režirala filmove, glumila u velikom broju filmova, te se dokazala kao iskreni aktivista i borac za ljudska prava, Angelina Jolie odlučila je ući u političke vode. US Weekly objavio je kako je u tu svrhu našla i mentoricu - Bosanku Arminku Helić, baronicu i članicu Gornjeg doma Velike Britanije.

"Arminka pomaže Angelini da donese odluke o svojim poltičkim potezima. Angie je smatra mentoricom", rekao je izvor blizak porodici Jolie.

Njihovo druženje traje od 2012. godine, a saradnja je potvrđena 2014. godine kada je baronica Helić ušla u Parlament.

"Ona je moj mentor godinama i ona je nevjerovatna žena", rekla je Jolie tada.

Kraljica Elizabetha je proglasila Jolie počasnom damom u vrijeme kada je Jolie radila na kampanji protiv seksualnog nasilja kao ratnog oružja. Osim sa Helić, Jolie sarađuje i sa Chloe Dalton već godinama. S njima je radila na problemima izbjeglica, zdravlja, obrazovanja, međunarodne pravde i nasilja nad ženama.

"Službeno radimo već godinama i radujem se nastavku saradnje i zajedničkim naporima koje ćemo uložiti u međunarodne interese", rekla je Jolie.

Arminka Helić je rođena u Gračanici, BiH, a u Veliku Britaniju je došla kao izbjeglica 1992. godine. Poznata je kao bivša specijalna savjetnica ministra za vanjske poslove Velike Britanije Williama Haguea, a primljena je u Gornji dom te je imenovana baronicom 2014. godine. Helić je također i članica Upravnog odbora Fonda za žrtve "Povjerenje".

Ugledni list The Daily Telegraph uvrstio je na listu 100 najutjecajnijih britanskih konzervativaca 2014. godine. Konzervativnoj stranci pristupila je 1999. godine.

Helić je posredovala između Angeline Jolie i Williama Haguea koji sada zajedno djeluju u kampanji protiv zlostavljanja žena. Jolie i Hague su u više navrata putovali zajedno u različite zemlje, upravo radeći na ovoj kampanji.