Showbiz
218

Bono na koncertu u Italiji o sirijskim izbjeglicama: "Ja nisam opasan, ja sam u opasnosti"

Klix.ba
U sklopu svoje evropske turneje bend U2 je u petak navečer nastupio u Italiji. Tokom čitavog koncerta frontmen Bono Vox, koji je inače poznat po svom humanitarnom radu, je koristio priliku da pošalje poruku političkim moćnicima u Evropi da promijene svoj stav u vezi s primanjem izbjeglica iz Sirije.

"Ja nisam opasan, ja sam u opasnosti", kazao je Bono na kraju pjesme "Bullet the Blue Sky".

Na početku pjesme "Where the Streets Have No Name", Bono je ubacio dio teksta iz pjesme Zooropa, koja je, u kontekstu priče o sirijskim izbjeglicama, dobila posve novo značenje.

Bono je zapjevao: "And I have no compass, and I have no map," (Nemam kompas i nemam kartu), "And I have no reasons, no reasons to get back" (Nemam razlog da se vratim nazad), a kad je pjesma počela prelaziti u "Where the Streets Have No Name", Bono se obratio publici:

"Šta želite? Evropu sa srcem i granicama zatvorenim za milost? Ili Evropu sa otvorenim srcem? Šta želite? Mjesto koje možete nazvati domom", poručio je Bono.

U toku pjesme "Pride (In the Name of Love)", Bono je stihove promijenio u one koji govore o "tijelu dječaka pronađenog na praznoj plaži", referirajući o fotografiji koja je uzdrmala svijet posljednjih dana.

"Ne znam odgovor na pitanje o krizi s izbjeglicama. Ali moramo raditi zajedno kako bismo pronašli odgovor", poručio je Bono.

U2