Showbiz
342

Bill Gates je donirao više novca nego što je imovina većine tehnoloških milijardera

Klix.ba
Bill Gates je svjetski poznat kao osnivač Microsofta i najbogatiji čovjek na svijetu, ali isto tako, javnost ga poznaje i kao velikog humanitarca koji se velikog dijela svog novca odriče kako bi pomogao onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Sudeći prema Forbesovoj listi, Bill Gates drugu godinu zaredom nije samo najbogatiji čovjek na svijetu, već je u humnitarne svrhe donirao više novca nego što iznosi prosječna imovina većine tehnoloških milijardera.

Bogatstvo osnivača Microsofta procjenjuje se na 79 milijardi dolara, a njegova zarada u protekloj godini rasla je za tri milijarde. U toku svog života, procjenjuje se da je Gates donirao oko 30.2 milijarde dolara i to najviše u Bill & Melinda Gates fondaciju koja se bori protiv siromaštva u zemljama širom svijeta.

Zajedno sa Warrenom Buffettom, Markom Zuckerbergom i 128 drugih milijardera, Gates je dio kampanje i projekta pod nazivom "The Giving Pledge" kojom milijarderi tokom svog života ili nakon smrti daju saglasnost kako polovinu svog bogatstva daruju u humanitarne svrhe.