Obamina inauguracija
0

Beyonce i Stevie Wonder zabavljaju goste

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Dnevnik The Independent prenosi u srijedu detalje protokola inauguracije novoizabranog predsjednika Sjedinjenih Država Baracka Obame planirane za slijedeću sedmicu.

Procenjuje se da će oko četiri miliona ljudi stići u Washington u danu kada Obama bude ušao u Bijelu kuću kao 44. američki predsjednik.

Osim satnice kada će Obama popiti kafu s Georgeom W. Bushom, kada će ih limuzina odvesti do Capitol Hilla, i konačno, kada će se novi predsjednik useliti, a bivši izaći iz Bijele kuće, Independent piše i da će na zabavi koja će nakon inauguracije uslijediti, nastupati muzičke zvijezde poput U-2, Beyonce i Steviea Wondera.

Financial Times je jedan od svojih redakcijskih komentara posvetio nezadovoljstvu pojedinih unutar Demokratske stranke potezima koje je povukao Baracka Obama i prije nego što je postao predsjednik.

List piše da je u nekim krugovima demokrata prisutno nezadovoljstvo zbog činjenice da je Obama na neke od najviših državnih položaja postavio, kako navodi Financial Times, centriste i ljude iz bivše administracije Billa Clintona.

Ljevičari među američkim demokratima, naime, smatraju kako je to znak da novi predsjednik nije toliko sklon radikalnim reformama koliko se vjeruje.

Financial Times zaključuje da se sam Obama tokom kampanje ponašao ne kao ljevičar, već čovjek centra i da je govorio, a prvim potezima nakon izbora i pokazao da je čovjek konsenzusa. To što se okružio političkim veteranima i stručnjacima svakojake vrste, pokazuje da cijeni iskustvo i znanje.

Ono što bi, međutim, moglo predstavljati teškoću tokom njegova predsjedničkog mandata jeste koordinacija članova njegove administracije i ličnih savjetnika koje će imati u pitanjima ekonomije, nacionalne sigurnosti, energetike, ekologije itd.

Takav model već je dugo poznat na polju vanjske politike gdje, međutim, za vrijeme Georgea W. Busha nije dao primjetne rezultate. Ostaje da se vidi, zaključuje Financial Times, da li će proraditi dok je na čelu Amerike Barack Obama.