Showbiz
0

Beckhamovi: Od standardnog engleskog para do američke elite

Klix.ba
Beckhamovi danas i 1998. godine
Beckhamovi danas i 1998. godine
Fudbaler David Beckham i njegova supruga Victoria, bivša Posh Spice, postali su otmjeniji i elitniji par, tvrdi se u studiji koju je uradio Univerzitet u Manchesteru.

Otkako su preselili u Ameriku, David je tzv. cockney akcent zamijenio standardnim engleskim, dok je Victoria izgubila svoje korijene iz Essexa.

Istraživači s univerziteta su analizirali intervjue slavnog para na YouTubeu od 2007. godine do danas.

Utvrđeno je da je David, koji trenutno igra u francuskom timu Paris St Germain, prestao koristiti 80 posto starog akcenta u govoru u vremenu kada je igrao za LA Galaxy.

"Pretpostavljamo da je do toga došlo zbog njegove uloge ambasadora na Olimpijskim igrama i njegovog visokog društvenog statusa", kaže istraživač i lingvista Charles Boorman.

A Victoria je postala otmjenija jer se više kreće u modnim krugovima.

"Tokom 1997. godine njen govor je bio slika djevojke iz Essexa, ali 2012. godine to se više ne primjećuje. Razlog bi mogao biti taj što je započela drugu karijeru i postala respektabilna modna dizajnerica", rekla je studentica Naomi Proszynska.

Nakon puberteta naš govor postaje ustaljen, ali socijalna mobilnost i geografska lokacija mogu imati utjecaja na naš akcent.

Društveni status i promjena mjesta stanovanja utjecali su na ovaj poznati par za koji mnogi tvrde da su jedan od najelitnijih i najotmjenijih parova današnjice.