"Zlatno doba" Hollywooda
0

Basnoslovni honorari za promociju pušenja

Sarajevo-x.com
Clark Gable
Clark Gable
Kompanije koje proizvode cigarete plaćale su ogromne honorare zvijezdama iz holivudskog "zlatnog doba" kako bi oni, kao uzori narodnim masama, promovisali pušenje.

Jedna kompanija je u te svrhe za samo jednu godinu izdvojila više od tri miliona dolara, stoji u nedavno objavljenim dokumentima duhanske industrije koje je objavio BBC i koji otkrivaju koliko je duhanska industrija sarađivala sa filmskih studijima.

Istraživanje ovih basnoslovnih honorara objavljeni su u magazinu Tobacco Control, a u njima stoji da su klasici iz 1930-ih, 40-ih i 50-ih godina umnogome promovisali pušenje.

Sva velika imena tog doba bila su na neki način uključena u reklamiranje cigareta, tvrde istraživači sa Univerziteta u Kaliforniji koji su, na osnovu ugovora potpisanih u to vrijeme, procjenjivali o kojim ciframa se radi.

Clark Gable, Cary Grant, Spencer Tracy, Joan Crawford, John Wayne, Bette Davis i Betty Grable među glavnim su promotorima duhana.

Glavne ženske zvijezde bile su Carole Lombard, Barbara Stanwyck i Myrna Loy, a dobile su po skoro 150 hiljada današnjih dolara kako bi podržale novi brand.

Efekti miliona koje je Hollywood uložio u promociju pušenja i danas se osjećaju.