Oporavak uz "Prvu ljubav"
0

Balaševićeve pjesme Splićanki vratile pamćenje

Sarajevo-x.com
Đorđe Balašević (Foto: Blic)
Đorđe Balašević (Foto: Blic)
Stihovi čuvene numere Đorđa Balaševića "Prva ljubav" vratili su sjećanja 51-godišnjoj Gordani Mušuri iz Splita, koja je preživjela dva teška moždana udara, objavio je srbijanski Blic.

Mušura je prvi moždani udar imala prije četiri godine, a drugi u julu 2010, međutim čitajući i slušajući pjesmu "Prva ljubav" novosadskog kantautora počela se svega prisjećati.

Najprije se sjetila supruga Ivice, a zatim i dvojice sinova i ostalih člnova porodice.

"Obožavala sam Balaševićeve pjesme. Kad sam uzela dnevnik koji pišem od 1978, naišla sam na stranicu na kojoj je bio tekst pjesme "Prva ljubav". Misli su počele da naviru. Zbog toga mu mnogo hvala, jer se moja glava opet puni sjećanjima. U tome mi pomaže rad s logopedima i slušanje Balaševićevih pesama. Neurolog kaže kako ću uskoro opet moći da radim, a sve to zbog jednog koji je bio centarfor školskog tima, a postao vjetropir i mene vratio u život", ispričala je Gordana.

Splićanka se nada da će uskoro na koncertu u Splitu imati priliku da svoju priču ispriča Panonskom mornaru.

Ona je Đoletu napisala i pismo u kojem mu se zahvaljuje, a navodno će se nakon koncerta tokom ovog vikenda i upoznati s porodicom Balašević.

"Đole i ja ćemo rado upoznati Gordanu nakon koncerta u Splitu. Inače, nedavno se javila naša poznanica iz jednog srpskog ministarstva koja nam je ispričala sličnu priču vezanu za njenog sina. Sin je bio blago autističan i nije mnogo komunicirao sa okolinom, dok mu nisu dali da sluša Đoletove pjesme. On ih je snimio na iPodu i bukvalno se izliječio slušajući ih svakodnevno", kazala je Olivera, supruga Đorđa Balaševića, dodavši kroz smijeh da su Đoletove pjesme ljekovite.

Đorđe Balašević & Panonska Mornarica su na turneji po Hrvatskoj. Nakon nastupa u Opatiji i Osjeku, gdje je osim koncerta prikazan i film "Kao rani mraz", Đole i njegov tim 10. decembra plove do Splita, a 18. do Zagreba.